'Huavej' sprema odgovor na 'Guglovu' zabranu

RTS 20.05.2019 14:59
'Huavej' sprema odgovor na 'Guglovu' zabranu


'Huavej' će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim 'Huavej' i 'Honor' pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su 'na zalihama', prvi je odgovor kineske kompanije na zabrane 'Gugla'U saopštenju koje je „Huavej“ dostavio portalu The Verge, ta kineska kompanija podseća na svoj doprinos razvoju Android sistema na globalnom nivou. Navodi se da je dokaz za to – porast prodaje Android telefona, dok prodaja drugih proizvođača stagnira ili opada. 

Kompanija poručuje vlasnicima „Huavej“ mobilnih telefona da će im i dalje funkcionisati ažuriranja.

„'Huavej' je dao značajan doprinos razvoju Androida širom sveta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa tom platformom kako bismo razvili sistem, koristan i industriji i potrošačima. 'Huavej' će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim 'Huavej' i 'Honor' pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su 'na zalihama'. Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog sistema, kako bismo svim korisnicima širom sveta pružili najbolje iskustvo“, navodi se u saopštenju „Huaveja“.

Kineska kompanija priprema se za eventualni gubitak pristupa softveru američkih kompanija kao što su „Gugl“ i „Majkrosoft“, a razvija se i interna alternativa operativnom sistemu za Android, što se može naslutiti iz dela saopštenja u kome se navodi da će kompanija „nastaviti da gradi bezbedan i održiv sistem softvera“, piše portal The Verge.

Američki „Gugl“ je suspendovao licencu za Android kompaniji „Huavej“, što znači da kineski proizvođač mobilnih telefona ostaje samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.

Prethodno je u četvrtak Trampova administracija stavila „Huavej“ na crnu listu kompanija. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak