Uz veliki aplauz i suze Alen Delon primio počasnu Zlatnu palmu

N1info 20.05.2019 14:45
Uz veliki aplauz i suze Alen Delon primio počasnu Zlatnu palmu


Veliki francuski glumac Alen Delon primio je počasnu Zlatnu palmu na 72. Međunarodnom festivalu u Kanu, rekavši da se ne seća kada je poslednji put bio toliko dirnut do suza."Dugo nisam toliko plakao", rekao je Delon (83) primajući nagradu od ćerke Anuške Delon uz veliki aplauz publike.

Uručenju Zlatne palme za životno delo prisustvovali su sinoć francuski ministar kulture Frank Riester, predsednik Kanskog festivala Pjer Leskir i njegov zamenik Tijeri Fremo.

Delon je rekao da želi da se oprosti od publike kojoj želi da uputi zahvalnost.

"Odlazim, ali neću da odem pre nego što ne uputim zahvalnost. Publici dugujem to što sam zvezda", rekao je Delon.

Glumac sa velikom harizmom je pre uručenja nagrade prešao crveni tepih festivala uz zvuke muzike iz filma "Klan Sicilijanaca" Anrija Verneja u kojem glavne uloge igraju Delon, Žan Gaben i Lino Ventura.

Delon je, vidno veoma dirnut dočekom publike, dao nekoliko autograma i zastajao da pozdravi prisutne. Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre.

On je poslednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma "Na žarkom suncu" Renea Klemana.

Uručenje nagrade izazvalo je polemiku u SAD, gde je američko udruženje "Žene i Holivud" pokrenulo onlajn peticiju protiv Delona zbog njegovih ranijih verbalnih ispada na račun žena, migranata i homoseksualaca.

Delon je sa izuzetnom filmografijom i burnim privatnim životom postao mit svetske kinematografije s retkom harizmom, stilom i velikom fizičkom lepotom. Delon je rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza.

Tokom šest decenija duge karijere igrao je u stotinak filmova, među kojima su "Roko i njegova braća" i "Gepard" Lukina Viskontija, "Samuraj" i "Pandur" Žan-Pjera Melvila, "Gospodin Klajn" Džozefa Lozija i "Eklipsa" Mikelannđela Antonionija. Iako je 1999. godine najavio da više neće glumiti, pojavio se u nekoliko televizijskih serija i u pozorišnim predstavama sa ćerkom. Takođe je upamćen i po duetu s Dalidom i njihovom pesmom "Paroles, Paroles".

Iako je Delon poznat po verbalnim ispadima, aroganciji i egocentričnosti, većina Francuza, pored toga što ga smatra megalomanom, priznaje da je on je jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak