Balkanska folklorna revija nadomak Vašingtona

RTS 20.05.2019 14:39
Balkanska folklorna revija nadomak Vašingtona


Varošica Kensington, u američkoj saveznoj državi Merilend, ugostila je proteklog vikenda baštinarku foklornog blaga Balkana Šapčanku Biljanu Regan i njene saradnike, uz prisustvo srpskog ambasadoraManifestacija "Balkan Cultural Experience", omaž folklornoj tradiciji naroda bivše Jugoslavije, priređena je u subotu 11. maja u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi Svetog Pavla u Kensingtonu, Merilend, SAD.

Događaju je prisustvovao i Njegova ekselencija ambasador Srbije u Americi Đerđ Matković, kojem je uručena zahvalnica zbog kontinuirane podrške srpskoj kulturi na američkom tlu.

Posetioci ove jedinstvene modne revije kolekcionarke Biljane Regan, među kojima su se našli i poslenici Kongresne biblioteke, mogli su da vide kostime i druge relikvije iz XIX i XX stoleća sa gotovo čitavog prostora nekadašnje države, i to muške, ženske i dečje, sakupljane od 2012. godine do danas. Pre toga, prisutnima su se obratili stariji pastor Crkve velečasni Adam B. Snel, lokalni paroh otac Vasilije Vranić i ambasador Đerđ Matković.

Učesnici kensingtonskog folklornog šoua su, pored domaćice, bili: Nataša Dabetić, Branko Cerovčević, Nina Bulatović, Elena Kit, Nenad Jovanović, Marija Živković, Nevena Topalović i njen sin Kosta, Jelena Milošević, Ivana Pelikan Vučković i njene ćerke Ana i Mia, Kristina Čanadi i Nevena Puletić i njena ćerka Nađa. Da sve ide po planu, ali i da bude vizuelno zabeleženo, starao se Biljanin suprug Džon Regan.

Nakon zvaničnog dela programa predstavljena je i degustirana hrana sa Balkana, jer i ona kao i nošnje verno oslikava bogatstvo i običaje naših ljudi. Knjiga utisaka koja je tokom večeri ispisana sadržala je i ambasadorove reči hvale. On je reviju nazvao veličanstvenim događajem.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak