Šinama preko Mosta na Adi tramvaji 11 i 13

Politika 20.05.2019 14:27
Šinama preko Mosta na Adi tramvaji 11 i 13


Na novoj tramvajskoj trasi predviđena su dva stajališta – „Blok 42” na novobeogradskoj strani i „Petlja Radnička”, odmah posle glavnog raspona Mosta na AdiIzgled budućeg tramvajskog saobraćaja preko Mosta na Adi konačno počinje da se nazire. Novom tramvajskom trasom dugom oko 2,7 kilometara u junu će, ako ne bude izmena u poslednjem trenu, prvo proći „trinaestica” i to će ubuduće biti njena stalna trasa, saznaje „Politika”. Glavni razlog za ovo preusmeravanje tramvaja 13 je što je to najkraća trasa za liniju od Novog Beograda do Banovog brda.

Novim šinama preko Mosta na Adi, po svemu sudeći, proći će i „jedanaestica”. Ovaj tramvaj trenutno je zbog radova u Karađorđevoj ukinut i njega je privremeno nasledila linija 11L od Bloka 45 do Tašmajdana. Kako se očekuje da radovi na saobraćajnicama u Karađorđevoj budu gotovi do 1. septembra, već tada bi „jedanaestica” ponovo mogla da poveže Kalemegdan i Novi Beograd. Njegovim preusmeravanjem kroz Savsku biće omogućena dodatna direktna veza najmnogoljudnije gradske opštine sa Bulevarom vojvode Mišića i sajmom. Time će biti zadovoljene potrebe putnika koji su zahtevali bolju vezu u javnom prevozu na tom potezu.

Ali, preusmeravanjem tramvaja 11 i 13 bez njih će ostati veliki potez od Starog sajmišta do novobeogradskog „buvljaka”. Ipak, u Sekretarijatu za javni prevoz ističu da to neće znatno uticati na smanjenje usluga javnog prevoza.

Na deonici od Starog sajmišta do Otvorenog tržnog centra („buvljaka”) osim izuzetno frekventnih tramvaja 7 i 9 saobraća i takođe frekventan autobus 95 – ukazuju u sekretarijatu.

Prethodnih meseci bilo je nezvaničnih informacija da postoji mogućnost da se preko novih šina na Mostu na Adi uvedu i nove linije. Pre svih ona od Kneževca od Novog Beograda koja bi nosila oznaku 4 ili 8. Ali za sada od toga neće biti ništa. Kako kažu u sekretarijatu, za uvođenje novih linija potrebno je da se obezbede dodatni tramvaji i vozači, zbog čega je za sada i planirana samo izmena postojećih trasa.

Izgradnju nove tramvajske trase „Energoprojekt” i „Kolas” započeli su prošlog aprila, a za završetak posla dobili su rok od 420 dana. Prema slici sa terena, ali i na osnovu preseka stanja Direkcije za građevinsko zemljište, čini se da će ovo gradilište biti jedno od malobrojnih infrastrukturnih na kome neće biti probijeni rokovi.

Do sada je položeno oko 90 odsto tramvajskih šina, a paralelno se ugrađuju dilatacione spojnice, skretnice i ukrštaji. Obavljaju se i svi neophodni radovi na uklapanju nove pruge sa postojećom u Ulici Đorđa Stanojevića.

– Direkcija je pokrenula i postupak tehničkog pregleda izvedenih radova, tako da se u prvoj polovini juna može očekivati da mreža bude spremna za probne vožnje. Posle tih vožnji i dobijanja pozitivnog izveštaja mreža će biti predata na održavanje nadležnom javnom preduzeću – preciziraju u Direkciji.

Da bi bila osposobljena dvokolosečna pruga preko mosta, radnici konzorcijuma su imali u prethodnih godinu dana dosta zahtevnih zadataka. Osim polaganja šina, postavljanja stubova kontaktne mreže sa opremom i polaganja kablova za napajanje, izvedeni su i zahtevni radovi na izgradnji novog mosta preko Topčiderske reke. On sada, dodaju u Direkciji, odgovara svim potrebnim kapacitetima za novu tramvajsku mrežu.

– Na novom mostu preko Topčiderske reke postavljene su šine i u toku je ugradnja ograda. Takođe, izgrađena je dodatna mostovska konstrukcija preko Bulevara vojvode Mišića. Preko konstrukcije su postavljene šine za pravac ka Rakovici i tako je obezbeđeno da tramvaji sa Novog Beograda i Banovog brda mogu da idu direktno ka Rakovici i obrnuto, što ranije nije bilo moguće – kažu u Direkciji.

Završena je izgradnja nove ispravljačke stanice na novobeogradskoj strani, a u toku je ugradnja elektroopreme.

– Ispravljačka stanica na čukaričkoj strani već je postojala, a sada je pri kraju njena rekonstrukcija. Okončana je i izgradnja sva četiri projektovana potporna zida koji obezbeđuju tramvajsku prugu na čukaričkoj strani. Jedan zid se nalazi u podnožju Senjačkog brda, a tri su izgrađena uz Hipodrom, na mestu gde se šinska konstrukcija sa Mosta na Adi spušta na zemlju. U toku je ugradnja ograda – sumiraju u Direkciji.

Na novoj tramvajskoj trasi predviđena su dva stajališta – „Blok 42” na novobeogradskoj strani i „Petlja Radnička”, odmah posle glavnog raspona Mosta na Adi. Dužina svakog stajališta je oko 75 metara. Trenutno se nabavljaju nadstrešnice i prateći mobilijar koji će biti ugrađeni do kraja svih radova, uveravaju iz Direkcije.

Pešačke stazei liftovi

Tender na kome su pobedili „Energoprojekt” i „Kolas” predvideo je i izgradnju sistema pešačkih staza u obliku slova „N” kojim će se stajalište „Blok 42” povezati sa železničkom stanicom „Novi Beograd”, stajalištima javnog prevoza, „buvljakom”, ali i sa planiranom novom stanicom BAS-a. Tender je predvideo i ugradnju dva tipska lifta kapaciteta 1.600 kilograma, odnosno za 21 osobu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak