Gugl prekida saradnju sa Huavejem

Politika 20.05.2019 13:46
Gugl prekida saradnju sa Huavejem


Krovna Guglova firma Alfabet je sa kineskom kompanijom Huavej obustavila saradnju koja zahteva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa tim.Ovaj potez mogao bi da ometa i poslovanje Huaveja, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema android, prenos Rojters.

Kako se navodi, sledeća verzija android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Gugl plej prodavnicu, mejl servis i Jutjub aplikaciju.

„Huavej će moći da se koristi samo javnom verzijom androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Gugla”, naveo je izvor.

Pojedinosti o specifičnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju na Guglu, a advokati Huaveja takođe proučavaju uticaj „crne liste”.

Huavej nije odmah bio dostupan za dalje komentare.

U kojoj meri će Huavej biti pogođen stavljanjem na „crnu listu” američke vlade, još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huaveja da nastavi sa radom bez američke pomoći.

Huavej će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema android koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Sors Prodžekt (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji žele da ga koriste.

Prema Guglu, u svetu se koristi oko 2,5 milijarde android uređaja marke Huavej, preneo je Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak