Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

Novosti 19.05.2019 22:03
Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu


Gorica Popović sa kolegama i prijateljima podelila radost zbog nagrade "Žanka Stokić". Živković: Prefinjeno gradi uloge. Sretenović: Prirodna i "narodska" glumica. Vujić: Prava divaU PREPUNOJ sali nacionalnog teatra danas je Gorici Popović na Velikoj sceni uručena nagrada "Žanka Stokić" - tako je ova vrsna glumica postala sedamnaesta dobitnica uglednog priznanja koje dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.

- Svojim velikim glumačkim darom, kao i velikom posvećenošću pozorištu i filmu, u potpunosti je zaslužila priznanje koje nosi ime najmarkantnije glumice prve polovine prošlog veka, Žanke Stokić. Gorica je prefinjeno, sa merom i ukusom, a opet sebi svojstvenim šarmom i harizmom, ostvarila nezaboravne uloge - istakla je, između ostalog, u obrazloženju Radmila Živković, predsednica žirija koji je odluku doneo jednoglasno.

Živkovićeva je dodala da želi svim koleginicama da dobiju ovu veličanstvenu nagradu "kao dokaz da nisu uzaludno postojale u glumačkoj umetnosti".

- San svake srpske glumice je da dobije "Žanku". Ona je simbol privrženosti divnoj i teškoj profesiji, kao i nemirenja sa građanskim dužnostima. A sve u ime glumačke slobode. To je ta boemija i slobodoumlje - istakla je Jelica Sretenović. - Prava gluma je iskrenost. I Žanka i Gorica su iskrene na sceni, sa umećem da prihvate i pruže ljubav publici. Obe prirodne i "narodske", bez "izmotacije" i umišljenosti.

O tome kako Gorica ume da voli život i igru, govorila je i koleginica iz iste kuće, Ateljea 212, Tamara Dragičević:

- Samo neko sa takvom radošću i mladalačkom istrajnošću, može da stvori te divne obično - neobične uloge, koje svi volimo. Ona je nama mladima inspiracija, radost, naša drugarica, majka, podrška.

Velika scena Narodnog pozorišta - Foto N. Skenderija

Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

Glumac Svetozar Cvetković je o svojoj partnerki i prijateljici svedočio kao o velikoj, divnoj tajni, a u čast ovog svečanog i posebnog trenutka otpevao joj je pesmu "Smajl" Net King Kola:- Nema nikog ko ne zna Goricu, da je nije prepoznao, da joj se nije javio, osmehnuo. Nema nikog da je o Gorici nešto loše pomislio... A opet, šta o njoj znamo? Samo ono što može da otvori svaka internet-stranica. Iako je Gorica jedno od najsvetlijih i najotvorenijih bića u ovom poslu, njena tajna je ostala sakrivena.


Gorica Popović i Radmila Živković
Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

Čestitajući na visokom priznanju, s naramkom punim cveća, Ivana Vujić (v. d. upravnika Narodnog pozorišta) rekla je da je beskrajno ponosna što srpski teatar ima veličanstvene zvezde, glumačke dive, poput ovogodišnje dobitnice i njenih prethodnica.

Milorad Vučelić uručuje nagradu Kompanije "Novosti"

Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

Novčani deo ovog prestižnog priznanja Gorici Popović uručio je Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", a statuetu Žanke Stokić poklonio Dejan Krstić, član Gradskog veća Grada Požarevca.


Jelica Sretenović
Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

- Teško je sa naše najstarije scene reći nešto novo, a da vas emocije ne savladaju. Zaista sam srećna i zahvalna. Ipak, zahvaljujući mojim gabaritima neću poleteti, a i "Žanka" me čuva - našalila se dobitnica. - Drago mi je što mi je pripala ova nagrada i zbog mog deda-ujaka Ace Cvetkovića, člana Narodnog pozorišta, divnog glumca i komičara. Streljan je po oslobođenju, zajedno sa kolegom Tanićem, a Žanki Stokić su oduzeta građanska prava. Mom dedi se ne zna grob, a i ovo je trenutak da se setim njega i njegove nesreće.

Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

Publici nacionalnog teatra Gorica je otpevala baladu Arsena Dedića "Moj prijatelj je umro", deo monologa Verice Urošević i svoju pesmu iz predstave "Gospođa Milihbrot". Na kraju svečanosti, po Goričinoj želji, prikazan je i njen autorski rad snimljen u vreme NATO bombardovanja:

- Sa kolegama iz Ateljea 212 uradila sam song. Danas je to dokument, jer mnogih od njih više nema. Pesma govori ne samo o ratu, ljudskom bezumlju, već i o nemogućnosti da se čovek prepusti dobru. Da veruje u čast, ljubav i lepotu.


Svetozar Cvetković
Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

KOLEGE U PUBLICI

SVEČANOJ dodeli nagrade "Žanka Stokić" prisustvovale su brojne Goričine kolege, između ostalih, prethodne dobitnice istog priznanja Svetlana Bojković i Jelisaveta Seka Sablić. Podršku su joj pružili i Tanja Bošković, Zoran Simjanović, Goran Marković, Anica Dobra, Biljana Krstić, Branimir Brstina, Renata Ulmanski, Branko Jerinić, Branka Pujić, Ivan Mihailović, Lena Bogdanović, Saša i Slobodanka Gruden, Lidija Pletl, Vesna Stanišić, Jelena Stupljanin...

Tanja Bošković i Gorica Popović

Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

Branka Pujić, Vesna Stanišić, Anica Dobra, Jelena Stupljanin sa Dejanom Krstićem

Gorici Popović uručena 'Žanka Stokić': S verom u čast, ljubav i lepotu

PRETHODNE "ŽANKE" O DOBITNICI:

Svetlana Bojković:

- GORICA je sjajna glumica i renesansna pojava. Ima mnogo darova i nijedan od njih nije zapustila. Divno peva, piše, režira, kuva, stvara ručne i likovne radove. Sa velikom životnom radošću i lakoćom ostvaruje sve. Sa njom je zadovoljstvo raditi i družiti se. Gorica je jedno dragoceno biće.

Jelisaveta Sablić:

- ČESTITAM! Nagrada je u pravom momentu otišla pravoj osobi. Zaista joj pripada. Učinila je veliki doprinos srpskom glumištu i trajno ga obeležila. Dobra je i posvećena glumica. Uvek je bila tražena i uvek će biti. Želim joj da još dugo traje na radost publike i pozorišta.

Dara Džokić:

- VEOMA me je obradovala ova vest! Konačno se i Gorica pridružila maloj trupi dobitnica "Žanke". Gorica je to odavno zaslužila. Znamo se od Akademije, igrale smo mnogo puta zajedno. Gora je lekovita osoba. Njen optimizam i pozitivnost plene, a sve njene prijatelje drže ušuškane.

Mirjana Karanović:

- GLUMICA velikog srca. Neko ko je u glumu uložio, pre svega, svoju dušu. Za nju je predstava uvek na prvom mestu. Bez obzira na potencijale koje ima, nikada to nije stavljala u prvi plan, već je više radila na tome da ansambl dobije pravu energiju i vrednost. Zato je posebna i drugačija. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak