Vanredni izbori na severu Kosova i Metohije

RTV 19.05.2019 14:28
Vanredni izbori na severu Kosova i Metohije


Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, objavila je da je izlaznost do 12.00 časova u tim opštinama bila 21 odsto.Srđan Milojević iz Organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) rekao je na konferenciji za novinare da je u Leposaviću izlaznost bila 24 odsto, Zvečanu 21, severnom delu Kosovske Mitrovice 20 odsto i Zubinom potoku 18.

"Biračka mesta su otvorena na vreme i proces je protekao mirno", rekao je Milojević.

Eugen Ćakoli iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) naveo je da je na jednom biračkom mestu bio pokušaj dvostrukog glasanja.

Glasanje protiče mirno

Srpski član CIK-a Stevan Veselinović rekao je Tanjugu da glasanje za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova za sada protiče mirno. Veselinović je izneo i podatke o izlaznosti do 11.00 časova, navodeći da je izlaznost u severnom delu Kosovske Mitrovice bila 15,58 odsto, odnosno glasalo je 3.437 birača.

Prema njegovim rečima, do 11.00 sati u Leposaviću je glasalo 17,96 odsto ili 3. 262 glasača, u Zvečanu 16,12, odnosno 1. 488, a u Zubinom potoku 13,76 odsto upisanih ili 1.174 birača.

Kaže i da je izborni materijal dostavljen na vreme svim biračkim mestima, a da će CIK u toku dana održavati konferencije za novinare na kojima će saopštavati podatke o izlaznosti. 

Veselinović je naveo i da kosovska policijska služba obezbeđuje biračka mesta, a prema njegovim informacijama, pojačano je prisutvo kosovske policijske službe na severu.

Kako je rekao, glasovi će se prebrojavati u biračkim mestima i biti dostavljeni opštinskim službenicima, a zatim CIK-u. Rezultati se očekuju oko 22.00 časa, s obzirom na to da nema veliki broj glasača.

Izbore na biračkim mestima posmatraju predstavnici OEBS-a, evropskih ambasada, nevladine i političke organizacije. U centru Kosovske Mitrovice već se okupio i veliki broj birača koji očekuju kandidata Srpske liste za gradonačelnika Gorana Rakića koji će glasati u Tehničkoj školi u Mitrovici. Inače, na biračkim mestima nema gužvi, a prvi glasači uglavnom su strariji građani.

Biračka mesta na kojima se biraju gradonačelnici četiri opštine biće otvorena do 19.00 sati. Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka - Srđan Vulović, Zvečana - Vučina Janković i Severne Mitrovice - Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupiće i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje. Glasa se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Rakić: Ovi izbori znače opstanak, masovno izaći

Kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice iz Srpske liste Goran Rakić glasao je jutros oko 8.15 sati u Tehničkoj školi u tom gradu.

"Obavili smo svoju građansku dužnost. Građani Mitrovice su ozbiljno shvatili važnost ne samo lokalnih izbora, već da oni predstavljaju referendum, i da za nas koji živimo ovde znače opstanak i ostanak na ovim prostorima", rekao je Rakić novinarima posle glasanja.

Rakić je pozvao građane da što masovnije izađu na birališta u toku dana.

"Pozivam sve građane, ne samo Mitrovice već i Zvečana, Zubinog potoka i Leposavića da izađu sa porodicama, komšijama, prijateljima i iskoriste svoje biračko pravo i jasno pokažu koliko je svima nama stalo do jedinstva, do zajedništva i koliko nam je stalo da ostanemo da živimo na ovim prostorima", poručio je Rakić.

Aleksandar Spirić, presednik privremenog organa Kosovske Mitrovice rekao je novinarima da je danas odučujući dan za srpski narod, pogotovu u Kosovskoj Mitrovcici.

"Građani moraju da budu svesni ozbiljne situacije, imajući u vidu celokupne izazove koji dolaze iz Prištine. Jedinstveno i borbenim duhom moramo da iskažemo da želimo da trajemo na ovim prostorima i da želimo da sačuvamo institucije koje su važne za srpski narod", rekao je Spirić.

On je izrazio želju da izborni proces protekne u redu i demokratskoj atmosferi.

Janković: Želimo da damo legitimitet timu za pregovore

U opštini Zvečan, jednoj od četiri na severu Kosova i Metohije u kojoj se danas biraju gradonačelnici glasanje protiče bez problema.

Biračka mesta su otvorena u 7.00 časova, a u Osnovnoj školi Vuk Karadžić jutros oko 8.30 časova glasao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste Vučina Janković koji očekuje veliku izlaznost.

Navodeći da su izbori jako važni za opstanak srpskog naroda, te da su svaki izbori na KiM jako specifični i važni, Janković je kazao i da očekuje apsolutnu pobedu.

"Mislim da je narod jasno shvatio poruku da želimo da dokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas zaista ima na ovim terenima, a s druge strane, želimo da damo pun legitimitet našem pregovaračkom timu u Briselu".

Prema njegovim rečima, biračka mesta su puna što pokazuje da su Srbi shvatili poruku jedinstva, sloge i zajedništva.

Raseljeni sa KiM iz Kraljeva krenuli na glasanje

Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Kako prenosi regionalna RTV Kraljevo, oni su autobusima, kombijima i privatnim automobilima krenuli da ispune svoju građansku dužnost.

U pratnji raseljenih je i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji je rekao da će raseljeni glasati u Leposaviću, Zubinom potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da na glasanje građani idu sa nekoliko autobusa ali i privatnim automobilima.

"Nadam se da ćemo odbraniti interese Srbije i dati podršku koju predsednik Aleksandar Vučić vodi u vezi Kosova i Metohije", rekao je Simović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak