EU skida tri poreska raja sa crne liste

Radio 021 17.05.2019 16:21
EU skida tri poreska raja sa crne liste


Ministri finansija Evropske unije bi ove nedelje trebalo da uklone britansku prekomorsku teritoriju Bermude, holandsko karipsko ostrvo Aruba i Barbados sa evropske "crne liste" "poreskih rajeva", izjavio je jedan zvaničnik EU.Ta tri ostrva su dodata na listu u martu jer je EU utvrdila manjkavosti u njihovim poreskim propisima, što bi, kako je ocenjeno, moglo ići u korist izbegavanju plaćanja poreza u drugim zemljama.
 
Odlukom, koju bi ministri finansija trebalo da formalizuju na sastanku u petak, sa liste će biti uklonjene jedine teritorije EU koju se se do sada nalazile na toj listi.
 
Članice EU čak nisu bile podvrgnute ni skriningu jer se smatra da su usaglašene sa propisima, iako je Evropski parlament optužio sedam članica da deluju kao kao poreska utočišta. Tih sedam članica su Luksemburg, Kipar, Irska, Malta, Mađarska, Belgija i Holandija.
 
Odluke o "crnoj listi" donose vlada 28 zemalja članica Unije, a svaka od njih ima pravo da stavi veto na bilo koju odluku po tom pitanju.
 
Na "crnoj listi" će se i dalje nalaziti Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i tri teritorije SAD - Američka Samoa, Guam i Američka devičanska ostrva. Na listi će ostati i Belize, Fidži, Maršalska ostrva, Vanuatu, Dominika, Samoa i Trinidad i Tobago.
 
Zemlje koje su na "crnoj listi" imaju lošiju reputaciju i suočavaju se sa strožim kontrolama u transakcijama sa EU. EU je sastavila "crnu listu" u decembru 2017. godine nakon što je otkrila široko rasprostranjenu šemu izbegavanja plaćanja poreza koju koriste korporacije i bogati pojedinci da bi smanjili svoja poreska opterećenja.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak