Beograd dobija glavnog urbanistu

Radio 021 17.05.2019 15:45
Beograd dobija glavnog urbanistu


Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su danas Odluku o osnivanju i radu Službe glavnog urbaniste Grada Beograda.Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je to neophodno i objasnio da će Služba koordinisati rad gradskog Sekretarijata za urbanizam, Urbanističkog zavoda i Direkcije za građevinsko zemljište.
 
"Na osnovu ovlašćenja koje nam daje zakon, osnivamo službu i glavni urbanista će ubuduće imati svoju službu koja će mu pomagati u radu, kako bi složen posao, za koji je zadužen, mogao da uradi kako treba", rekao je Vesić, a prenosi Beoinfo.
 
Na sednici je, takođe usvojena Odluka o dopuni Odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda, odnosno nad kojima grad ima posebna svojinska ovlašćenja.
 
Gradske opštine će odsad imati obavezu da dostave spisak stanova kojima raspolažu.
 
"Ti stanovi su i inače vlasništvo grada, a postoje indicije da su neke opštine, a naročito Stari grad, nezakonito raspolagale stanovima. Kada budemo radili na infrastrukturi, ubuduće ćemo takođe moći da isplatimo građevinsku vrednost nelegalnog objekta, čime se ubrzava ceo proces", kazao je Vesić.
 
On je najavio da će se naredne godine snažno raditi na tangenti koja treba da poveže budući most na Adi Huji sa Mostom na Adi.
 
U međuvremenu, Opština Stari grad raspisala je referendum na teritoriji te opštine na kojem će građani moći da se izjasne o radovima u centru Beograda, saopšteno je iz te opštine. Referendum će biti održan do 16. juna.
 
"Dаnаs je opštinа Stаri grаd donelа odluku kojа će omogućiti grаđаnimа dа se izjаsne o rаdovimа koji trаjno menjаju izgled užeg grаdskog jezgrа, prаve sаobrаćаjni hаos zа koji ne postoji jаsno rešenje i ugrožаvаju kulturno istorijsko nаsleđe Stаrog grаdа, Beogrаdа i Srbije", saopšteno je.
 
Ceo proces izjаšnjаvаnjа zаvršiće se do 16. junа.
 
Mаrko Bаstаć, predsednik opštine Stаri grаd, rekao je da je to dokаz čvrste rešenosti dа se kroz modele pаrticipаtivne demokrаtije omogući grаđаnimа dа odlučuju i da se "stаne nа put nestručnoj grаdskoj vlаsti".
 
Bastać je ranije danas novinarima u opozicionoj "Slobodnoj zoni" u Beogradu naveo da veruje da će se građani izjasniti protiv radova i obećao u ime svoje Stranke slobode i pravde da će oni "sve vratiti prvobitno stanje kada budu smenili aktuelnu bahatu i korumpiranu gradsku vlast".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak