Vučić: Priština od ponedeljka hapsi na severu, planiraju najprljavije stvari

N1 info 17.05.2019 15:36
Vučić: Priština od ponedeljka hapsi na severu, planiraju najprljavije stvari


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vlasti u Prištini nameravaju da uhapse 26 policajca sa severa Kosova i još 15 osoba pod izgovorom da su učestvovali u korupciji."Od ponedeljka žele da uhapse 26 policajaca sa severa Kosova i još 15 lica pod izgovorom da su učestovali u korupciji, da bi sever ostao nezaštićen, pre svega Kosovska Mitrovica i da bi mogli da urade najprljavije stvari protiv našeg naroda", rekao je Vučić za RTS.

On je rekao da je Srbija o tome obavestila sve međunarodne institucije.

"Zatim bi sledio zvršni čin ovladavanja prostorima gde žive Srbi, a posebno na severu", rekao je Vučić i dodao da će Srbija reagovati uzdržano, smireno, ali će sačuvati i zaštiti svoj narod.

Komentarišući rezoluciju koju je Priština usvojila o "genocidu Srbije", Vučić je rekao da neki narodi na Balkanu ne razumeju i ne mogu da pronađu put u budućnost.

"Jedini put koji vide jeste mržnja prema srpskom narodu, iako će uvek reći da je to protiv onih koji su činili zločine prema njihovom narodu. I ne mogu da se okrenu ni radu, ni poslu, trgovini, ekonomiji. Neki su samo obukli odela i stavili kravate, a izašli su iz šume i razumljivo je da na takav način govore", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, problem je to što Evropa i svet nisu reagovali kada su formirali vojsku, kada su odbili da formiraju Zajednicu srpskih opština, optuživali Srbe za sve moguće zločine, a nisu imali nijedan dokaz, kada je usvojena platforma o dijalogu.

Vučić je rekao da je Srbija upozoravala i na tu rezoluciju i na donošenje drugih "sumanutih odluka" zbog kojih svaki Srbin treba da se oseća ugroženo.

"Suština je da začarni krug još nije zatvoren", ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će morati na ovo da reaguje.

Kako je rekao, biće različiti opštih akta koje će usvojiti Skupštini, a verovatno i određenih podzakonskih akata koje će usvajati Vlada.

Govoreći o izborima za predsednike četiri opštine na severu Kosova u nedelju, 19. maja, Vučić je rekao da ne očekuje da izborni dan protekne mirno i zamolio Srbe da izađu u što većem broju.

Neke vladike ne znaju šta piše u Rezoluciji 1244
Za sastanak tokom Sabora Srpske pravoslavne crkve, Vučić je rekao da je bio koristan i dobar i zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu.

Vučić je naveo da su na sastanku bile 42 vladike i da im je rekao da ne traži ništa, već da je došao da odgovara na njihova pitanja, dodavši da neke vladike nisu znale šta piše u Rezoluciji 1244 i Briselskomsporazumu.

Spreman da u Skupštini govori o Kosovu
On je naglasio da je spreman odmah, u narednih nekoliko dana da poslanicima Skupštine Srbije govori o Kosovu ako za to postoji poslovnička mogućnost.

"Apsolutno sam spreman da govorim poslanicima i to bi za mene bila ne samo važna obaveza već i prilika da se odgovori na različita pitanja, spekulacije", rekao je Vučić.

Rekao je i da su "mnogi vodili hajku protiv njega" zbog ideje razgraničenja oko kosovskog pitanja, a da "nisu znali o čemu se radi, i sve to vreme nisu ni pitali".

"Godinu dana vode hajku protiv mene zbog ideje razgraničenja, a sad kažu da 'ne znaju o čemu se radi'. Kako vodite hajku protiv nečega, a ne znate o čemu se radi? A za sve to vreme niste ni pitali, a bio sam spreman za dijalog sa svima koji su hteli da razgovaraju o Kosovu", rekao je Vučić.

On je kazao da mnogi želeli da dočekaju trenutak da kažu: "Svako rešenje koje donesete je loše".

Vučić je istakao da kako stvari stoje vanrednih izbora neće biti, već početkom sledeće godine, "na zimu, proleće, svejedno".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak