Postoji pet faza ljubavi: Većina parova stigne samo do treće, evo zašto

Stil magazin 16.05.2019 18:03
Postoji pet faza ljubavi: Većina parova stigne samo do treće, evo zašto


Prema psihologu Džedu Dajmondu, postoji ukupno pet nivoa “ljubavi” kroz koje parovi prolaze. A ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete pre poslednje, nema straha, jer većina parova zapne na trećoj.Dajmondovi nivoi temelje se na 30 godina iskustva u proučavanju veza, a oni su sledeći:


Zaljubljivanje

Poznato ili kao faza medenog meseca. U toj fazi sve svoje snove projektujemo na partnera. Slepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se događa jer naši hormoni rade “prekovremeno”, a mi im u potpunosti verujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje večno.

 
Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postajemo par. Neki se parovi u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu da planiraju budućnost. Osećamo se poput jedne celine, zaštićeno, željeno i uvereno da je naš partner prava osoba za nas, te da je naša veza “suđena”.foto: Profimedia


Razočaranje

I, evo nas. Faza kada sve prestane biti savršeno. Prema Dajmondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom greškom našeg partnera. To je trenutak u kojem se pitamo hoćemo li mi i oni trajati zauvek. Razmišljamo o raskidu, jer nas odednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestanu one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.
 

Stvaranje “prave” i “trajne” ljubavi

Nema tačnog odgovora koji može reći kako preživeti treću fazu, no ako je preživimo, četvrta je toga vredna. Dajmond preporučuje da zatvorite oči i gurate dalje. Poenta je u razumevanju da naš partner nije savršena osoba, nego ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.
 

Trenutak kad vaša veza počne da menja svet

Nakon što smo prebrodili teže razdoblje i spoznali da li je ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo da pretvorimo u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, nego zato što imate zajednički cilj, bez obzira na to radi li se o poslu ili porodici. Odlučili ste da budete ravnopravni i ostvarite vaš zajednički san.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak