Naučnici u Izraelu predstavili prvo štampano 3D srce

Beta 16.05.2019 16:46
Naučnici u Izraelu predstavili prvo štampano 3D srce


Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i "velikim medicinskim preokretom" koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.Srce, veličine zečjeg, označava da je "prvi put da je iko igde usešno dizajnirao i štampao čitavo srce snabdeveno ćelijama, krvnim sudovima i komorama", rekao je Tal Dvir s Univerziteta Tel Aviv, koji je rukovodio projektom.

On je podsetio da je ranije štampana 3D struktura srca, ali ne sa ćelijama i krvnim sudovima.

Naučnici medjutim kažu da postoje mnogi izazovi pre nego što će u potpunosti operativna trodimenizionalna štampana srca biti dostupna za transplantacije pacijentima.

Novinarima je prikazano takvo srce veličine trešnje na Univerzitetu Tel Aviv pošto su naučnici objavili svoj pronalazak u žurnalu Napredna nauka (Advanced Science).

Istraživači sada moraju da nauče štampana srca "da se ponašaju" kao prava. Potom planiraju da testiraju presadjivanje na životinjama.

"Možda će za deset godina postojati štampani organi u najboljim bolnicama širom sveta i ove procedure će se rutinski izvoditi", reko je Dvir, dodavši da će bolnice po svoj prilici početi sa jednostavnijim organima nego što je srce.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak