Vićenca: Dani Srbije i Republike Srpske

RTS 16.05.2019 16:32
Vićenca: Dani Srbije i Republike Srpske


Dani Srbije i Republike Srpske, manifestacija je kojom Kulturno-umetničko društvo "Sloga" iz Vićence svake godine okupi po nekoliko stotina Srba iz Srbije i Republike Srpske i njiohovih prijatelja Italijana.Tako je bilo i ove godine. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima više od 500 naših sunarodnka sa obe strane Drine, sa svojim gostima, predstavili su našu kulturu i običaje, a posle toga, uz muziku i pesmu, družili se do kasno u noć.

Program je počeo svečanim otvaranjem izložbe fotografija koje opisuju neke od najtežih dana u istoriji Srba, bombardovanje Srbije od strane NATO-a. Na taj način naši sunarodnici, koji godiama žive i rade u Italiji približavaju tešku prošlost koju su proživljali Srbi i Srbija, a koja je, nažalost, mnogima od njih predstavljana na sasvim drugačiji način.

Ove godine, pored ansambla domaćina, KUD Sloga, kulturno-umetnički program su upotpunili gosti iz Austrije, KUD Bora Stanković iz Beča i KUD Jovan Jovanović - Zmaj iz Feldkirha, SKSO Kruna iz Skia iz Italije, kao i KD Orkestar Harmonika iz Stanara, iz Republike Srpske.

Ovom prilikom, svoje sunarodnike su posetile delegacije dveju opština iz Republike Srpske, Derventa i Stanari, na čelu sa načelnicima Miloradom Simićem i Dušanom Panićem, što nimalo ne iznenađuje, jer je sa tih prostora najveći broj stanovnika našao drugi dom baš u Vićenci i okolini.

U znak zahvalnosti za rad i saradnju, udruženju Sloga, gosti su uručili brojne poklone koji opisuju srpsku istoriju, kao i i pozlaćenu Plaketu grada Derventa.

Gostima se, pored ostalih, obratio predsednik KUD Sloga Dušan Aleksić, pozivajući prisutne da čuvaju i neguju veru, kulturu i tradiciju svojih dedova i uče svoju decu odakle potiču i gde su im koreni.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak