Prijedor danas: Na nekim mestima gore nego 2014.

Mondo 16.05.2019 15:36
Prijedor danas: Na nekim mestima gore nego 2014.


Prijedorčani sinoć nisu spavali pokušavajući da zaustave vodu koja ja prema domaćinstvima nadirala iz gradskih reka, najviše iz Gomjenice.
Najveću paniku izazvao je nagli rast reke Gomjenice koja je u normalnim okolnostima skoro potok. U jednom trenutku sinoć u istoimenom naselju Gomjenica je počela da se preliva i plavi objekte. Utvrđeno je da je to zbog velikog vodostaja u ribnjaku Saničani, koji je morao da ispusti vodu u kanale prema Gomjenici, a da ova rika nije mogla lako da se ulije u Sanu zbog velikog vodostaja.

"Zbog toga su se proširile glasine da je došlo do pucanja ribnjaka. To nije tačno. Ribnjak je u potpuno ispravnom stanju, ali je prepunjen vodom i voda se morala ispuštati da bi došlo do oštećenja", rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas novinarima u Prijedoru nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Nema tačne evidencije o poplavljenim domaćinstvima

On je dodao da je oteževajuća okolnost to što ribnjak ne funkcioniše godinama i nema upravljačku strukturu ni personal koji upravlja ispusnim vodama i vodama koje se u ribnjak raspoređuju u odnosu na kanal koji Gomjenica dovodi.


Nismo imali lica koja su morala napustiti svoje objekte i prijaviti se za prihvat i smeštaj u sportskoj dvorani. Većina ih je kod rođaka ili komšija. Precizno nemamo podatka koliko je zaplavljeno, a koliko poplavljeno domaćinstava juče. Sadašnji parametri govore da će se situacija nastaviti smirivati", naveo je Đaković, objavio sajt prijedorske gradske uprave.

Juče je u Prijedoru bilo poplavljeno oko 200 objekata, a danas je taj broj sigurno uvećan.

Meštani Gomjenice kažu da je voda jutros opala za 30 centimetara, a da je u pojedinim domaćinstvima situacija gora nego 2014. godine.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je na terenu ogromna količina vode u objektima i da se ispumpavanje vrši konstantno, te da su vatrogasci prevozili ljude koji su iskazali potrebu za tim i dostavljali vodu i hranu ljudima koji ne mogu izaći iz svojih kuća.

Vatrogasci: Svoj bes ne iskaljujte na nama

Prijedorski vatrogasci su zbog situacije u gradu u jednom trenutku morali reagovati objavom na društvenim mrežama, koja je upućena građanima.

"Ako je ikako moguće, molimo vas da svoj bes, bol, patnju i probleme, vezane za nastalu poplavu, ne iskaljujete na vatrogasce koji su sa vama na terenu ili dežurne u operativnom centru vatrogasne jedinice, koji vam se javljaju na poziv. Mi nemamo pesak, vreće, hranu, vodu, ni gumene čizme za sve kojima treba, nismo stranački svrstani niti možemo zaustaviti vodu. Mi vas možemo prevesti na suvo, evakuisati životno ugrožene, pumpati vodu, preneti vašu poruku nadležnim službama grada, pa tek onda dostavljati ono što druge službe obezbede za vas. Mi smo tu 24 sata", stoji u objavi.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je vodostaj Sane 485 centimetara i da je u blagom padu od sinoć, te da se očekuje dalji postepeni pad vodostaja s obzirom na smanjen intenzitet padavina na kompletnom slivnom području reke Sane.

Direktor "Vodovoda" Prijedor Vlado Reljić rekao je da pojačano hlorisanje vode, da nije bilo nestanaka struje koji bi narušili stabilnost sistema vodosnabdijevanja i da je voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće.

Svi vodotoci na području Prijedora su u blagom opadanju, Sana i Gomjenica još se nisu vratile u svoja korita i postoji mogućnost podrivanja nasipa koji su podignuti, te će službe danas nastaviti rad na obezbjeđenju nasipa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak