Luka Novi Sad prodata za 8 miliona €

Mondo 16.05.2019 15:28
Luka Novi Sad prodata za 8 miliona €


Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović i izvršni direktor preduzeća “P&O ports“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Rado Antolović potpisali su danas u Vladi Srbije ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad.Kako je saopšteno posle potpisivanja ugovora, Luka Novi Sad bila je jedina preostala luka u državnom vlasništvu, a prodata je za 7,99 miliona evra, koliko je iznosila početna cena na tenderu.

Stevanović je izjavio da je proces privatizacije uspešno i kvalitetno priveden kraju.

"Uspeli smo da obezbedimo kredibilnog investitora, ozbiljnog lučkog operatera koji radi u više od 40 zemalja i zapošljava oko 35.000 ljudi, a veoma je važno da će svi zaposleni ostati da rade i da će delatnost luke vremenom da se uvećava", rekao je on.

On je istakao da je Vlada odlučila da okonča privatizaciju Luke u Novom Sadu, čiji kapacitet je 2,5 miliona tona robe godišnje, a da se do sada jedva dostizalo 1,2 miliona.

Stevanović je rekao da je luka prodata za onoliko koliko su kupci bili spremni da plate, a to je 50 odsto procenjene vrednosti i da je sve urađeno prema zakonu.

Prema njegovim rečima, bilo je četiri do pet zainteresovanih investitora, ali na poziv se niko nije javio.

Ko je lud da ne proda nešto za 15 miliona ako može nego za osam, rekao je on i naglasio da je najmanje važno koliko je inicijalna cena, važnije je koliko će da se uloži ubuduće.

Stevanović je rekao da će kupac u naredna tri dana uplatiti prodajnu cenu od 7,99 miliona, a da je dobra vest da će ukupne investicije biti veće od ugovorne obaveze, koja iznosi 15 miliona evra.

Direktor “P&O Ports“, koje posluje u sastavu kompanije DP vorld, Rado Antolović je rekao da novi vlasnici planiraju da ulože približno 30 miliona evra kako bi obezbedili visok nivo poslovanja luke, kao i da će povezivanjem nove akvizicije sa operacijama širom Evrope “P&O ports“ obezbediti dodatnu vrednost za novosadsku luku.

Antolović je rekao da već imaju luke na Dunavu, a da će im novosadska biti važna osim za izvoz kukuruza i pšenice, i za automobile i druge tovare, uz logističke usluge.

Očekuje da povećaju dosadašnji kapacitet luke i istakao da je najvažnija investicija u ljude i njihove kvalifikacije.

Potpisivanju je prisustvovala ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je istakla da je to važna investicija, jer će novi vlasnik uložiti i više nego što je ugovorna obaveza i napomenula da je to prva investicija u vodne koridore posle 20 godina.

Kako je saopšteno, plan je da u naredne tri godine investicije u luku budu 15 miliona evra, a da DP vorld izvodi radove u 41 zemlji, sa oko 35.000 zaposlenih i godišnjim prihodom od četiri milijarde dolara, kao treći lučki operater na svetu.

Vlada ulaže u vodni transport 200 miliona evra

Ministarka Mihajlović je najavila izgradnju luka u Smederevu u martu iduće godine, i u Beogradu, i ponovila da Vlada Srbije ulaže 200 miliona evra u lučke infrastrukture i uređenje Dunava i Save.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak