Od žičare na Kališu se NE odustaje

Mondo 16.05.2019 15:16
Od žičare na Kališu se NE odustaje


Gradska skupština odbila predlog da se van snage stavi predlog o gradnji žičare od Kalemegdana do Ušća. Goran Vesić: 'To je naknadna pamet, gondola će biti izgrađena'Skupština grada Beograda odbacila je danas predlog šefa odborničke grupe "Građanski demokratski forum - inicijativa žena Srbije" Radeta Veljanovskog, da se stavi van snage plan detaljne regulacije za žičaru (gondolu) od Kalemgdana do Ušća jer je reč o štetnom projektu, na šta je zamenik gradonačelnika Goran Vesić uzvratio da je predlog Veljanovskog "naknadna pamet".

Na sednici gradskog parlamenta, Veljanovski je rekao da je taj plan donet na sednici 29. juna prošle godine i dodao da je projekat izgradnje gondole izazvao reakcije šire javnosti, ali i stručnjaka iz raznih oblasti koji u delokrugu svoga rada imaju zaštitu kulturnog nasleđa, odnosno spomenika kulture.

"Evidentni stručnjaci iz oblasti istorije arheologije, istorije umetnosti, zaštite kulturnih dobara smatraju nedopustivim da se Beogradska tvrđava, koja zaštićena kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju i koja je naporom Srbije stavljena na listu za nominaciju za UNESCO listu svetske baštine danas se na najgrublji način devastira i obezvređuje previđenom izgradnjom kilometarske linije žičare i konstrukcije gondole", rekao je Veljanovski.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je predlog Veljanovskog ocenio kao potpuno nepoznavanje materije, nepoštovanje zvaničnih institucija Srbije i ružno politizovanje jednog projekta.

"Većina onih koji sada govore o gondoli nisu reč rekli kada je donesen ovaj plan. Ovo što sada radite se zove naknadna pamet. Da ste učestvovali u procesu donošenju plana možda su neke vaše primedbe i mogle da budu prihvaćene. Često prihvatamo primedbe koje su opravdane, ali pošto niste učestvovali u donošenju plana jer vas to tada nije interesovalo onda žao mi je, ali je plan usvojen", rekao je Vesić.

Dodao je da "ideja o izgradnji gondole nije nastala juče, već 1921. godine".

Vesić je rekao da je "čuo razne gluposti u vezi sa gondolom, a da je jedna od najvećih da će se njenom izgradnjom uništiti srednjovekovni bedem od Malog do Velikog stepeništa na Kalemegdanu".

"On je izgrađen 1948. godine. Toliko je srednjovekovni, tad nije ni postojao", rekao je Vesić i istakao da "nijedna zvanična institucija nije protiv izgradnje gondole".

"Gondola će biti izgrađena. Imali ste prilike da učestvujete u raspravi, naknadna pamet nas ne interesuje. Sačuvaćemo Beogradsku tvrđavu, obnovićemo je za razliku od vaših koaliciinih partnera koji su je uništavali i smanjivali plate zaposlenima. Beogradska tvrđava će biti ono što treba da bude, turistička atrakcija i za razliku od vas stavićemo je na listu UNESCO-a pošto ni za to niste bili sposobni", poručio je Vesić.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak