Uzbudljivi vremeplov kraj Dunava

Novosti 15.05.2019 21:37
Uzbudljivi vremeplov kraj Dunava


Ovogodišnji početak sezone na Smederevskoj i Golubačkoj tvrđavi bolji nego ikada. Srednjovekovne kule za praznike privukle više 40.000 turistaSUDEĆI po velikoj gužvi tokom Vaskrsa, istočno Podunavlje će ove godine biti najpopularnija destinacija za sve koji putuju po Srbiji.

Više od 40.000 ljudi, uprkos lošem vremenu, za protekle praznike posetilo je tvrđave u Smederevu i Golupcu. Turiste je privukao viteški spektakl bitka nacija - svetsko prvenstvo u srednjovekovnim borbama u Smederevu, ali i devet fantastično rekonstruisanih kula Golubačke tvrđave.

- Od 30. marta do 5. maja Golubac je posetilo više od 15.000 ljudi - kaže Iskra Maksimović, direktor JP "Tvrđava Golubački grad". - Najveći broj, skoro 70 odsto, bili su domaći posetioci i najviše je bilo školaraca, grupnih poseta, ali i porodica koje je privukao viteški dan. Od stranaca, najbrojniji su bili Rumuni. Takođe, pristalo je i 14 kruzera.

I u Smederevu zadovoljno trljaju ruke, jer je 20.000 posetilaca prošetalo Đurđevom tvrđavom! Ovom broju treba dodati i 1.600 učesnika, kao i 2.500 vozača, tehničara, volontera, umetnika i trgovaca koji su stigli sa konvojem vitezova.

- Dobili smo pohvalu da ni Barselona, a ni Prag nisu bolje organizovali sličnu manifestaciju. Moraćemo da ponovimo kroz balkansko ili srednjoevropsko takmičenje, jer su svi u gradu imali zaradu od ovog događaja. Nije bilo slobodnog kreveta, mesta u kafani i radnje su bile pune - kaže Goran Jovšić, direktor JP "Smederevska tvrđava".

Veliki broj posetilaca na viteškim igrama u Smederevu 

Uzbudljivi vremeplov kraj Dunava

Dakle, istočno Podunavlje od Smedereva, pa do Kladova, sve je bilo puno turista, a pored dve čuvene tvrđave gosti su išli da vide i ostale atrakcije.

- Od poseta Golubačkoj tvrđavi imali su korist svi u okolini, jer mi privlačimo turiste i nudimo fantastičan doživljaj, a ekonomska korist se preliva od Donjeg Milanovca do Kladova - ističe Iskra Maksimović. - U samom Golupcu nije bilo slobodnog ležaja, pa se potražnja proširila na okolna mesta. Čitav kraj ima zajedničku turističku ponudu i veoma je važno da se lokalne zajednice uključe i pokušaju nešto da zarade.

Oko 10. juna će biti završena i rekonstrukcija tvrđave Ram, pa će na malom prostoru, kraj najveće evropske reke, moći da se vidi sijaset zanimljivih atrakcija - četiri tvrđave (Smederevo, Golubac, Ram i Fetislam), arheološki lokalitet Lepenski vir i rimski Viminacijum, Đerdapska klisura, Rajkova pećina, Nacionalni park sa vidikovcima, brojni restorani i pimnice.

 Obnovljena Golubačka tvrđava Foto Tanjug

SVI BI DA KRSTARE

KRSTARENjE Dunavom je postalo pravi hit, jer sada svi žele da vide kako izgledaju tvrđave sa vode. Potražnja za krstarenjima je velika, ali Dunavom saobraća tek nekoliko brodova.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak