'Severni tok 2' prinudio Brisel na pregovore

Politika 15.05.2019 20:57
'Severni tok 2' prinudio Brisel na pregovore


Švajcarska kompanija 'Severni tok 2' (registrovana u gradiću Cug) pronašla je način da privoli Evropsku komisiju (EK) na pregovore o uslovima poslovanja budućeg gasovoda, uprkos dramatičnom protivljenju Vašingtona, dela uprave EU, niza baltičkih država, kao i Ukrajine.Evropska komisija je naime, juče najavila spremnost da se sastane sa nosiocima tog strateškoenergetskog projekta i čuje njihove argumente protiv zaoštrenih uslova poslovanja za „Severni tok 2”.  Od početka godine, Brisel je na brzinu usvojio amandmane na gasnu regulativu EU, kojima se novim gasovodima nameću nove obaveze. Na primer: u delu novog cevovoda koji se proteže teritorijalnim vodama države članice do prvog kopna –50 odsto transportnih kapaciteta, mora biti ostavljeno na korišćenje alternativnim snabdevačima (u prevodu, poslovnim rivalima).

U slučaju „Severnog toka 2”, novi evropski pravilnik odnosi se samo na 54 kilometara budućeg gasovoda unutar teritorijalnih voda Nemačke, gde je već postavljen njegov „ulaz” na kopnenu teritoriju EU. Novi evropski gasni zakon predvideo je da nacionalne vlade članica EU mogu do 24. maja da odobre „izuzetke” od primene ovih amandmana,  i to na 20 godina.

Suočen sa podmetanjem klipova u točkove 1.220 kilometara dugog gasovoda, koji bi – kada bude završen ( u najavi, krajem ove godine) – podmirivao energetske potrebe četvrtine Evrope, „Severni tok 2” preduzeo je od prošlog meseca munjevitu akciju. I to uporedo u dva pravca: u nemačkim vodama Baltika, kao i na međunarodnoj pravničkoj areni, pozivajući se na odredbe globalne Energetske povelje. Ta povelja, među čijim potpisnicama su EU, Nemačka i Švajcarska, ali ne i Rusija, jedina je koja precizno reguliše strana energetska ulaganja, kao i prava investitora u slučaju diskriminacije, političkih rizika i drugih nametnutih prepreka strateškom biznisu.

Ovom paralelnom akcijom, „Severni tok 2” ubrzano je krenuo da završava nemački deo gasovoda i istovremeno postavio rok EK da se do 13. maja (ponedeljak) izjasni o tome da li će gasovod biti oslobođen nameta koje propisuju žurno usvojena pravila za energosnabdevače iz „trećih zemalja”. Ukoliko odgovor EK do tog roka izostane, „Severni tok 2” bi mogao da zatraži basnoslovnu međunarodnu arbitražu radi procene toga da li je Brisel diskriminisao rusko-zapadnoevropski megaenergetski projekat, najavio je prošlog meseca Matijas Varnig, izvršni direktor švajcarske kompanije.

U očekivanju odgovora Brisela, građevinski radovi na „Severnom toku 2” nastavljeni su tempom postavljanja tri kilometra gasovoda na dan.

„Severni tok 2” je završio izgradnju nemačkog dela budućeg gasovoda, objavio je juče Sebastijan Sas, predstavnik švajcarske kompanije pri EU. Po Sasovim rečima, završetak nemačkog kraka „Severnog toka 2” (pre stupanja na snagu izmenjenog gasnog pravilnika EU) može biti upotrebljen kao argument za izuzetak od najnovijih briselskog zahteva postavljenih ofšor cevovodima.

Dan nakon isteka roka za odgovor koji je Briselu postavio „Severni tok 2”, juče se oglasila EK.

„U odgovoru na (aprilski) zahtev ’Severnog toka 2’, a u skladu sa pravilima globalne Energetske povelje o ’rešavanju sporova’, eksperti EK spremni su da se sastanu sa promoterima tog projekta i saslušaju njihove argumente”, saopštio je Lin Ritford, portparol briselske kancelarija za klimu i energiju, prenose agencije.

Kada bi moglo doći do susreta predstavnika EK i „Severnog toka 2”, nije izvesno. Tehnički, onaj deo budućeg gasovoda koji se proteže nemačkim teritorijalnim vodama, već je završen – pre stupanja na snagu nove gasne regulative EU.

Kojom tehnikom bi Brisel mogao taj krak „Severnog toka 2” sada proglasiti „novim gasovodom”, zagonetka je. Ako EK pokuša sa nekom drugačijim tumačenjem „ novog gasovoda“, „Severni tok 2” ima pravnu mogućnost da Brisel pošalje na međunarodni arbitražni tribunal.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak