Privatnim kantama protiv deponija

Politika 15.05.2019 20:52
Privatnim kantama protiv deponija


Plava kanta namenjena je za odlaganje otpada za reciklažu, a zelena za odlaganje klasičnog kućnog smećaU roku od tri meseca domaćinstva u opštinama Novi Beograd, Čukarica, Voždovac i Palilula dobiće više od 2.400 kanti za reciklažni i kućni otpad. Kante su već podeljene na Novom Beogradu i Paliluli, a sada je na redu deo Čukarice i Voždovca.

U toku ovog vikenda po dve kante dobilo je 570 domaćinstava u ulicama Petra Drapšina, Vinograda i Avalski put na Čukarici. Do kraja meseca još 600 domaćinstava će se priključiti novoj tehnologiji sakupljanja i odvoženja otpada. Ovo je samo nastavak akcije koja traje skoro deceniju i po. Za 14 godina više od 60.000 domaćinstava uključeno je u ovaj sistem odvoženja otpada.

– Tehnologija sakupljanja, selektovanja i odnošenja otpada do sada je dala odlične rezultate jer znatno utiče na smanjenje formiranja divljih deponija, ali i povećava količinu otpada koja ide na dalji proces reciklaže, čime se smanjuje opterećenje deponije u Vinči – rekao je Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća”.

– Nastavićemo razvoj ovog načina rada, tako da će kante za otpad za reciklažu dobijati i skupštine stanara u centralnim gradskim opštinama, sa kojima ćemo potpisati i ugovor o preuzimanju ambalažnog otpada, čime se sprečava nesavesno raznošenje sekundarnih sirovina koje se mogu reciklirati – kaže Popadić.

Svako domaćinstvo u naseljima u kojima se prelazi na tehnologiju odvoženja otpada PVC kantama dobija po dve takve kante. Plava kanta namenjena je odlaganju reciklabila, a kanta zelene boje odlaganju klasičnog kućnog smeća. Kante su zapremine 240 litara.

U „Čistoći” napominju i da je održavanje kanti, ali i njihova popravka ili eventualna zamena usled oštećenja, isključivo obaveza korisnika.

Kante su namenjene samo za odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada, zbog čega se apeluje na njihove nove vlasnike da kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara jer to dovodi do trajnog oštećenja kante koju će morati da zamene o sopstvenom trošku.

Akcija besplatne podele kanti sugrađanima koji žive u naseljima sa individualnom izgradnjom pokrenuta je sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja smeća, a i da se reši problem u uskim ulicama gde nije moguće postaviti kontejner.


Sud za otpad mora biti ostavljen ispred kapije

Kante će se uručivati svakog vikenda do kraja meseca od 8 do 14 časova, a sugrađanima će biti predočena dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da je jedina njihova obaveza da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, na ulici, jer radnici „Čistoće” nemaju pravo da ulaze na privatan posed. Svi sugrađani koji ne budu u mogućnosti da sudove za otpad preuzmu u toku ove podele naknadno se mogu javiti pogonima na opštini Voždovac i Čukarica kako bi dobili kante za svoje domaćinstvo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak