Za njih nema krize: U ovoj zemlji minimalac je 2.500 evra i u njoj živi 100.000 Srba

B92 15.05.2019 20:16
Za njih nema krize: U ovoj zemlji minimalac je 2.500 evra i u njoj živi 100.000 Srba


Zamislite zemlju koja svetsku ekonomsku krizu nije ni osetila, u kojoj nedeljna plata iznosi hiljadu i po dolara, a mesečni minimalac je 2.500 evra.To je zemlja u kojoj je javni dug na niskom, a nezaposlenost na istorijski niskom nivou.

Takva zemlja postoji. Zove se Australija i u njoj živi oko 100.000 Srba. Ona je danas 12. najjača ekonomija na svetu.

Dvadeset i sedam godina nije imala recesiju - tri puta duže nego što je to, pošlo za rukom jednoj Nemačkoj. Australija i dalje po solidnim stopama - raste.

Nekoliko je razloga za ovako pozitivan rezultat. Pre svega Australija je bogata rudama, u prvom redu gvožđem i ugljem. Ima i velike zalihe gasa, zlata, aluminija, nikla, dijamanata i opala. Koliko god joj evropsko i američko tržište bilo daleko, toliko joj je bilizu ono azijsko - najdinamičnije na svetu.

U Kini, Indiji, jugoistočnoj i Južnoj Aziji živi polovina svetskog stanovništva. I ono ima svoje potrebe. Uz to, Australiji je blizu Kina, sa svojom najbrže rastućom svetskom privredom. A kako ono rapidno raste, raste i potražnja za onim što Australija ima viška.

Australija je visoko razvijena demokratija u kojoj se poštuje privatno vlasništvo i u kojoj se neguje vladavina prava.

I ima jedan od najboljih obrazovnih sisitema u svetu.

Naravno, život u Australiji ima i svoju drugu, manje bajkovitu stranu medalje. Ljudi koji su prešli šezdesetu i tamo teško dobijaju posao. Nezaposleni koji žive sa zaposlenim supružnikom, nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.

IT sektor, građevina, poljoprivreda, stočarstvo i prehrambena industrija i dalje bieleže visoki rast, pa je i do poslova u tim sektorima lako doći.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak