Dve decenije bez broja nastradalih u NATO agresiji

B92 15.05.2019 20:15
Dve decenije bez broja nastradalih u NATO agresiji


Ni posle dve decenije od bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, žrtve NATO agresije nisu prebrojane.Do danas nije zvanično poznato koliko je ljudi stradalo za 11 nedelja 1999. godine.

Nezvanični podaci govore da je poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, s druge strane, Fond za humanitarno pravo dokumentovao je stradanje 754 osobe.

Četvoro poslanika poslaničkog kluba PS-NSS-USS, koji su deo vladajuće koalicije, zato, dostavili su Skupštini Srbije predlog o obrazovanju Komisije za istragu i utvrđivanje broja žrtava NATO agresije, koja bi utvrđivala broj ubijenih do kraja 2020. godine.

Komisija bi, navode predlagači, trebalo da utvrdi imena i prezimena svih žrtava pomoću njihovih ličnih podataka i statusa u momentu događaja, kako bi se razdvojile civilne od žrtava iz redova vojske i policije. Podaci se 20 godina nalaze u različitim evidencijama, ministarstvima i drugim nadležnim institucijama. Naše društvo, kako tvrde predlagači, suočeno je sa pokušajima umanjenja broja žrtava srpskog i drugih naroda i nacionalnih manjina u bližoj i daljoj istoriji.

Državni zvaničnik koji je jedini izlazio sa konkretnim podacima, bio je nekadašnji predsednik vlade Mirko Cvetković. On je povodom obeležavanja desetogodišnjice bombardovanja istakao da je za 78 dana poginulo 1.002 pripadnika vojske i policije, među kojima 89 dece, dok je 12.500 ranjeno i povređeno.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak