Prolećna mećava: U brdima iznad Nove Varoši pao sneg

Kurir 14.05.2019 20:26
Prolećna mećava: U brdima iznad Nove Varoši pao sneg


Majski sneg u brdima iznad Nove Varoši. Sneg pada i u Sjenici, na Pešteru, Zlataru ...U brdima iznad Nove Varoši, na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara danas popodne pada vlažan, gust sneg, a predeo se već zabeleo.

Ovde je prošle noći i tokom čitavog dana povremeno padala kiša koje je tokom popodneva prešla u sneg, a temepratura je oko nula stepeni.

Na susednoj planini Zlatar sneg je padao i juče, a temperatura u ovom kraju je oko nula stepeni. 

Kiša je u Sjenici prerasla u sneg koji, kako kažu građani, veje kao usred januara. Fotografije su zaista idilične, iako se ne uklapaju u ovo doba godine. 

Već smo navikli da Sjenicu nazivaju srpskim Sibirom. Ova opština poznata je kao izrazito hladan kraj, a u zimskim danima ubraja se u najhladnija mesta u Evropi. Sneg je očigledno zbog specifične temperature i zavejao ovaj kraj. 

Inače, kako najavljuju meteorolozi, toplije vreme očekuje se tek do subote. Dotad će Srbija ostati pod uticajem snažnog ciklona, čiji se centar nalazi nad jugom Italije, i koji utiče na vreme ne samo u našoj zemlji, već u celom regionu.

Temperature ne prelaze 10 stepeni celzijusa, a u zapadnim delovima države pada sneg. Sneg je na Pešteru, Zlataru i Novoj Varoši. 

Sneg u maju nije u novovaroškom kraju posebno iznenađenje, pre se reklo da je redovna pojava. Meštani pamte da je u ovom delu Srbije, 1987. godine, 16. juna ujutru, za kratko vreme palo više od 20 centimetara snega, a jul je jedini mesec u godini u kome u ovom kraju Srbije nije padao sneg.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak