Vučić i general Hodžis o NATO, Kosovu, regionu

Danas 14.05.2019 12:46
Vučić i general Hodžis o NATO, Kosovu, regionu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa visokim predstavnikom Centra za analizu evropske politike (CEPA) i bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnikom Frederikom Benom Hodžisom o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu.Takođe su razgovarali i problemima u dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je, kako se navodi, naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da je, kao pouzdan partner u programu NATO Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

On je dodao i da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje sa SAD.

U saoštenju se navodi i da je „predsednik Vučić objasnio generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse“.

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

„NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti“, istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje, navodi se u saopštenju.

General Hodžis koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu u okviru koje učestvuje na konferenciji „Srbija i NATO – pogled u budućnost“ u organizaciji Centra za evroatlantske studije juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine, dodaje se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak