Efektiva ponudila uputstvo dužnicima kredita u švajcarcima

Radio 021 14.05.2019 12:38
Efektiva ponudila uputstvo dužnicima kredita u švajcarcima


Udruženje bankarskih klijenata 'Efektiva' objavilo je moguće smernice i uputstvo na šta građani, zaduženi kreditima u švajcarcima, treba da obrate pažnju prilikom donošenja odluke o tome da li će tužiti banku ili prihvatiti konverziju tog duga u evro po leks specijalisu koji je 9. maja stupio na snagu.Predsednik "Efektive" Dejan Gavrilović rekao je agenciji Beta da ne postoji univerzalni stav ili savet svim klijentima da li da prihvate konverziju ili tuže banku jer one još nisu dostavile ponude o kojima će se dužnici izjasniti u roku od mesec dana.
 
Vrhovni kasacioni sud zauzeo je početkom aprila stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima, indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila pisani dokaz da se ona zadužila u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.
 
Posle toga država i banke su sačinile leks specijalis, po kome će se dužnicima krediti konvertovati u evro i otpisati 38 odsto glavnice.
 
"Za 15-20 dana očekujemo presudu Vrhovnog kasacionog suda koji je prema našim informacijama potvrdio jednu pravosnažu presudu za raskid ugovora u korist dužnika", rekao je Gavrilović.
 
Dodao je da ako se ta informacija potvrdi, "to će faktički biti i stav VKS po pitanju raskida ugovora zbog promenjenih okolnosti, pa će svi koji vode spor, ili koji planiraju da ih pokrenu moći sa ogromnom izvesnošću da računaju na uspeh svojih sporova".
 
U ovom trenutku, kako je rekao, oko 1.000 članova "Efektive" pokrenulo je tužbe protiv banaka, a najpovoljnija varijanta bi bila da sudovi donesu presude za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti pri čemu se misli na nagli rast vrednosti švajcarske valute i u tom slučaju dug se vraća u dinare na dan podizanja kredita, obračunava se zatezna kamata i prebija sa otplaćenim delom duga.
 
"Ako se ima u vidu ta varijanta većina dužnika je otplatila dug", rekao je Gavrilović.
 
On je ocenio da ne treba žuriti sa odlukom o tome koji model rešenja problema prihvatiti i da treba u obzir uzeti sve činjenice među kojima je i sudska praksa.
 
U "Efektivi" navode da su uvereni da će sve banke gubiti sporove za utvrđivanje ništavnosti valutne klauzule. Rezulatat takve presude bio bi, kako procenjuju, konverzija kredita u evro po paritetu koji je važio na dan svake uplate, čime se stiče određeni benefit, ali je okvirna procena da je tada veća korist nego ako se primeni leks specijalis, odnosno otpis 38 odsto trenutnog duga.
 
U "Efektivi" navode da treba obratiti pažnju i na visinu kamate koja bi prema leks specijalisu iznosila od 2,5 do 3,4 odsto godišnje, ali da ima dužnika koji sada plaćaju kamatu od 0,3 do 1,7 odsto, pa bi veća kamata poskupela otplatu kredita.
 
Primena zakona o konverziji duga se, kako navode u "Efektivi", ne isplati korisnicima kojima je ostalo još par godina za otplatu kredita.
 
"Ako je kredit uzet na 12 godina, a otplaćivan je 11 godina prihvatanje umanjenja sadašnje glavnice po leks specijalisu od 38 odsto je gotovo beznačajno, te se svakako daleko više isplati da se podnese tužba za utvrđenje ništavosti valutne klauzule ili raskid ugovora", naveli su u tom udruženju.
 
Ističu da se prihvatanje leks specijalisa ne isplati ni dužnicima koji su pokušali prevremenim otplatama da namire dug, kao ni onima kojima je prodata nepokretnost zbog neplaćanja rata kredita.
 
Banke: Konvertujte kredite u evro i olakšajte sebi
 
Udruženje banaka Srbije pozvalo je klijente banaka da pristupe konverziji kredita u "švajcarcima" u kredite indeksirane evrom i da tako sebi olakšaju otplatu.
 
"Pozivamo klijente da zaključe nove ugovore o konverziji kredita u evro i ovim rešenjem sebi znatno olakšaju otplatu kredita, budući da će im preostali dug biti umanjen za 38 odsto", izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.
 
U saopštenju UBS-a se podseća da će, u skladu sa Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koji je stupio na snagu 7. maja, korisnici ovih kredita narednih dana od svoje banke dobiti ponudu, predlog ugovora i indikativan novi plan otplate.
 
Od dana prijema klijenti imaju 30 dana da se o ponudi izjasne i kontaktiraju banku radi zaključenja ugovora.
 
U UBS posebno napominju da zaključenje novog ugovora o konverziji ne podrazumeva nikakve dodatne troškove za korisnike.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak