Od 1. septembra kroz Karađorđevu automobili i javni prevoz

Politika 14.05.2019 12:24
Od 1. septembra kroz Karađorđevu automobili i javni prevoz


Cilj je da do tada radnici urede kolovozne trake i postave tramvajske šine. – Kako su radovi, koji su počeli u novembru, oročeni na 425 dana, u toku jeseni i zime će se sređivati trotoari i kejBeograđanima koji svakodnevno prolaze preko Brankovog mosta i Savskim kejom trenutno deluje kao da se uopšte ne nazire kraj radova u Karađorđevoj i da će komotni rok od 425 dana biti debelo probijen. Ali, po svemu sudeći, ovaj utisak prilično zavarava. Jer, kolovozne trake koje se u Karađorđevoj trenutno potpuno preuređuju i premeštaju bliže keju, kako „Politika” saznaje, biće otvorene već 1. septembra. To znači da će od početka školske godine tramvaji 2 i 11 ponovo da prolaze redovnom trasom, ali i da će automobili u Karađorđevoj posle više meseci konačno moći da koriste sve saobraćajne trake.

– Sve aktivnosti izvođača radova usmerene su na izgradnju saobraćajnice, upravo zato što je otvaranje Karađorđeve za saobraćaj planirano za 1. septembar. Uređenje Savskog keja očekuje se da bude završeno u okviru ukupno ugovorenog roka, odnosno 425 dana od uvođenja izvođača u posao – navode za naš list u Direkciji za građevinsko zemljište.

Kako je konzorcijum predvođen „Energoprojekt niskogradnjom” u posao uveden krajem novembra, oni bi Karađorđevu trebalo da napuste do kraja januara.

Da je, koliko to na prvi pogled ne deluje baš tako, vrlo živo na ovom gradilištu, potvrđuje naš jučerašnji obilazak. Radnici i više građevinskih mašina raspoređeni su duž čitave trase od mosta do Pariske. U zavisnosti do deonice obavljaju se iskopi, ravna se teren, nasipa… Buduće obličje kolovoza jasnije može da se nazre upravo sa Brankovog mosta. Na i dalje peskovit i zemljani teren već su postavljeni stubovi, koji će, po svemu sudeći, biti deo kontaktne tramvajske mreže. Između njih već je stavljen i kalup za izlivanje betona i ugradnju šina. One su, kao i brojne palete granitnih ploča za Karađorđevu, uveliko dopremljene na teren.

– U toku su radovi na izradi saobraćajnice. To podrazumeva iskop, zamenu materijala i nasipanje trupa saobraćajnice. Istovremeno se izvode preostali radovi na povezivanju vodovodne i kanalizacione mreže. Do kraja je potrebno da se postave i sve planirane instalacije elektro i kontaktne mreže, telekomunikacionih kablova, konstrukcije tramvajske baštice, da se ugrade koloseci, javno osvetljenje, saobraćajna signalizacija i oprema – preciziraju u Direkciji.

Kada u septembru u ovom delu Karađorđeve u svim trakama ponovo bude uspostavljen saobraćaj, vozači i automobila i javnog prevoza moraće da se naviknu na novi raspored. Trake za tramvaje i javni prevoz biće u sredini, a sa strane će biti po jedna saobraćajna traka za svaki smer, sa obostranim trotoarima i biciklističkom stazom. Tramvajska pruga, koja se obnavlja i preuređuje sve do okretnice kod Kalemegdana, neposredno iza Brankovog mosta će biti izmeštena ka Savi.

Time će se dobiti više prostora za pešački saobraćaj uz postojeće objekte u Karađorđevoj. To će biti upravo i jedna od glavnih promena na kolovozu. Trasu tramvaja koristiće i vozila za javni prevoz da bi se ubrzao protok saobraćaja. Budući trotoari i staze biće prošireni i popločani novim zastorom. Pešačkom delu, odnosno proširenom trotoaru, pripašće i deo kolovoza kojim se trenutno privremeno odvija saobraćaj u Karađorđevoj (sa desne strane uz zgrade podno Brankovog mosta). U zoni Kapetanije uz saobraćajnicu je predviđena i niša za autobuse, kojima će se prevoziti putnici sa turističkih brodova od pristaništa ka centru.

Decenijama neugledni Savski kej biće preuređen od Brankovog mosta do kraja Beton hale na površini od oko jedan hektar. Biće uređene zelene površine, pešačke staze i dečje igralište, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od 2,5 do 3,5 metra i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol – Ada Ciganlija. Na Savskom keju biće formiran travnjak i posađena nova stabla, žbunje i ukrasno bilje, a biće postavljen i urbani mobilijar.

– Za potrebe navodnjavanja i odvođenja otpadnih i atmosferskih voda biće postavljeno više od 2.000 metara infrastrukturnih vodova – podsećaju iz Direkcije.

Za ovu obnovu grad je izdvojio 854,3 miliona dinara. 

Odneto 4.000 kubika porušenog materijala

Od početka radova uklonjene su tramvajske šine u granicama gradilišta, završeno je razbijanje i uklanjanje betonske konstrukcije ispod šina i najvećim delom su postavljene instalacije komunalne hidrotehničke infrastrukture. Sa gradilišta je odvezeno oko 4.000 kubnih metara porušenog materijala i 140 tona čeličnog materijala od tramvajskih koloseka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak