Doneta odluka: Ponovo otvorena istraga protiv Asanža

N1info 13.05.2019 12:19
Doneta odluka: Ponovo otvorena istraga protiv Asanža


Švedsko tužilaštvo ponovo će otvoriti istragu o optužbama za silovanje protiv osnivača VikiLiksa Džulijana Asanža.Vlasti te zemlje žele da isptaju Asanža o optužbama za silovanje od pre devet godina. Zamenica javnog tužioca Eva Mari Person rekla je u Stokholmu da i dalje postoji osnovana sumnja da se taj zločin odigrao, iako je istraga bila obustavljena tokom boravka Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu. 

"Odluka da se istraga okonča nije bila motivisana nedostatkom dokaza, več okolnostima", dodala je ona, prenosi Blumberg.

Ona je rekla da su se stvorili uslovi da se zahteva njegova predaja Švedskoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje, što nije bio slučaj pre 11. aprila, kada ga je britanska policija uhapsila u ambasadi Ekvadora.

Ovo će verovatno otežati napore SAD da Australijanac bude izručen toj zemlji iz Britanije kako bi se suočio sa optužbama u vezi sa objavljivanjem poverljivih podataka.

Asanž negira optužbe za silovanje, a da bi izbegao izručenje Švedskoj 2012. godine sklonio se u ambasadu Ekvadora u Londonu i dobio azil.

Međutim, azil mu je prošlog meseca ukinut pa je Asanž uhapšen i osudjen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja propisa uslovne slobode.

Njegovo izručenje traže i SAD, zbog njegove navodne uloge u objavljivanju poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak