Торонто: Почаст страдалима у Јасеновцу

РТС 13.05.2019 12:15
Торонто: Почаст страдалима у Јасеновцу


У великом Меморијалном комплексу Јад Вашем који сведочи о Холокаусту-страдању Јевреја и других нација у немачким концентрационим логорима, генерални конзул Републике Србије у Торонту, Василије Петковић, положио је венац испод табле која одаје почаст страдалима у Јасеновцу.Споменички комлекс у парку Ерл Бајас, на северу Торонта, дело је канадског друштва Јад Вашам са идејом да подигне колективну свест о Холокаусту и великом броју концентрационих логора у Европи током Другог светског рата. И сви су ту - Дахау, Матхаузен, Берген-Белзен....Јасеновац.                

Централни споменик са вечном ватром отворен је 1991, а осам зидова сећања од црног мермера десет година касније. На њима су уписана имена страдалих логораша и преживелих, чији су потомци нови живот и домове изградили у Канади.           

Василије Петковић, генерални конзул Србије у Торонту је, поводом 9. маја, положио венац испод табле која одаје почаст страдалима у Јасеновцу и потом обишао Меморијални комплекс.                

Један од зидова сећања носи назив „Праведници међу народима" и носи имена и националне заставе људи који су спасавали Јевреје од нацистичког прогона.                

На том зиду је и име српске породице која је, после рата, такође започела нови живот у Канади и, наравно, српска застава.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak