Da li smo glupi ako napišemo - Knez Mihajlova?

Telegraf 13.05.2019 12:07
Da li smo glupi ako napišemo - Knez Mihajlova?


Prost zaključak bio bi - Beograđani su većinom nepismeni, ali...Kada na Instagramu otkucate tag #KnezMihajlova dobićete skoro 30 miliona fotografija. Ako ovaj tag ukucate pravilno, odnosno #KnezMihailova, kako se zapravo najpoznatije beogradsko šetalište zove, dobićete skoro 25 miliona slika.

Dakle, prost zaključak bio bi - Beograđani su većinom nepismeni.

Iako bi mnogi sada osuditi sve one koji ne znaju ni istoriju ni pravopis, istina je da i oni koji greše, zapravo možda i nisu toliko u krivu.

Zvaničan naziv jeste Ulica kneza Mihaila, i u savremenim izdanjima literature sa istorijskom tematikom ime kneza se zaista piše sa "i". Ali, ako prelistate predratnu štampu, videćete da je konfuzija oduvek postojala.

Oglasi u "Politici" u međuratnom periodu prepuni su primera gde se piše "Knez Mihajlova", ali ima i onih drugih primera, gde je ime ove ulice napisano ispravno. Dešavalo se, čak, da se oba oblika nađu na istoj strani.

U svakom slučaju, brkanje slova "i" i "j" u ovom slučaju i nije tako strašno, sa stanovišta pismenosti i pravopisa, jer je reč o dve varijante pisanja jednog istog imena.

Sličan primer je i sa Mihajom Pupinom. Njegovo ime piše se baš sa "j", ali mnoge ulične table, zapravo, u sebi imaju verziju "Mihailo Pupin", odnosno "Bulevar Mihaila Pupina" (Novi Beograd).IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak