Nove američke carine Kini

RTV 13.05.2019 11:40
Nove američke carine Kini


Američki predsednik Donald Tramp naredio je povećanje carina za oko 300 milijardi dolara vrednosti preostalih kineskih proizvoda, nakon što su u petak u SAD stupile na snagu povećane 25-postotne carine na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara, javile su danas zapadne agencije.Dosad su carine na taj uvoz iznosile 10 posto, a nova carinska mera usledila je nakon neuspeha pregovora kineske i američke trgovinske delegacije u Vašingtonu u pokušaju da reše trgovinski sukob koji traje već mesecima.

Tramp je na Tviteru poručio da je njegov odnos s kineskim kolegom Si Đinpingom "vrlo snažan" i da očekuje nastavak pregovora.

Hu Đijin, urednik državnog tabloida Global Tajms, objavio je na toj društvenoj mreži, pozivajući se na "autoritativnne izvore" da se pregovori nastavljaju.

"Obe strane misle da su pregovori konstruktivni i da će se nastaviti. Dogovoren je sastanak u Pekingu u budućnosti", dodao je Hu.

Kina je u petak najavila "protivmere" nakon što su Sjedinjene Države povećale carine sa 10 na 25 odsto, ali nije objašnjeno kakav odgovor je predviđen.

Ako SAD poveća carine i na preostalih 300 milijardi dolara kineskih proizvoda, to znači da su nametnuli tarife na gotovo sve kineske uvozne proizvode.

Sjedinjene Države nezadovoljne su zbog nesrazmere u trgovanju s Kinom, jer je američki deficit u poslednjoj deceniji porastao na 419 milijardi dolara, a SAD optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući i krađu intelektualnog vlasništva, prisilan transfer tehnologije i favoriziranje kineskih kompanija.

Prema poslednjim analizama zapadnih medija, napetosti vladaju i zbog kineskih telekomunikacijski kompanija koje zvanični Vašington smatra bezbednosnom pretnjom, nastojeći da im blokira pristup američkom tržištu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak