Gorici Popović nagrada 'Žanka Stokić'

RTS 13.05.2019 11:38
Gorici Popović nagrada 'Žanka Stokić'


Dobitnica nagrade 'Žanka Stokić' za 2019. godinu je glumica Gorica Popović. Žiri se jednoglasno opredelio da Popovićeva bude laureat priznanja koje već sedamnaest godina dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija 'Večernje novosti' i Grad Požarevac, saopštili su organizatori.Ove godine u konkurenciji je bilo devet kandidatkinja, a o dobitnici je odlučio žiri kojim je predsedavala Radmila Živković i članovi — v.d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić, prošlogodišnja dobitnica Nataša Ninković, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Milorad Vučelić, kao i pisac Goran Petrović. 

Svečana dodela priznanja je 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Gorica Popović je stalni član "Ateljea 212". Uz brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, naša svestrana umetnica okušala se i u rediteljskim zadacima, autorskim projektima, televizijskim scenarijima.

Radila je kostime i songove za nekoliko predstava, priređivala izložbe, a na početku karijere bila je jedan od članova grupe "Suncokret" Bore Đorđevića.

Istorijat nagrade i kriterijumi za dodelu

Nagrada je ustanovljena 2003. godine na inicijativu Mire Stupice, koja je bila i doživotni predsednik žirija. Uručuje se "ličnosti koja je bogatstvom svog glumačkog izraza obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije". 

U izboru dobitnika odlučuje "celokupno glumačko ostvarenje aktivnog glumca u punoj stvaralačkoj zrelosti". 

Sastoji se od plakete koju daruje nacionalni teatar — rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, statuete Žanke Stokić, koja je dar Grada Požarevca i rad akademskog vajara Dragiše Miloševića, i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak