Borba protiv nasilja u školama – koja je uloga savetnika

RTS 13.05.2019 11:31
Borba protiv nasilja u školama – koja je uloga savetnika


Ministarstvo prosvete Srbije angažovaće 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama, kako bi se predupredilo vršnjačko nasilje koje je iz godine u godinu u ekspanziji.Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete najavila je za RTS da angažovanje savetnika počinje od septembra sledeće školske godine. 

Milja Krivokuća je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da savetnici koji će biti angažovni već rade u sistemu obrazovanja i vaspitanja i da je ovo vid njihovog dodatnog angažovanja.

Kako kaže, reč je o pedagozima, psiholozima i nastavnicima koji su zaposleni u školama ali to ne znači da će raditi u svojim školama.

Krivokuća navodi da su oni birani prema različitim kriterijumima kao što su prethodni rad na prevenciji nasilja ili uključivanje u programe zaštite.

Savetnici će obuke dobijati kontinuirano, rekla je Krivokuća i dodala da će im to pomoći da dobro poznaju sistem i procedure.

Objasnila je da Ministarstvo ima školske uprave kao organizacione jedinice i da u njima postoje prosvetni savetnici koji pružaju podršku školama.

Savetnici za zaštitu od nasilja će biti angažovani kada bude postojala potreba da se nekoj školi pruži podrška da unapredi sistem zaštite od nasilja ili ako bude postojala neka konkretna situacija.

Kako kaže Krivokuća, oni neće raditi direktno sa decom i roditeljima, već kao podrška onima koji već rade u školama, da im pokažu primere dobre prakse, procedura i da im ukažu kako da komuniciraju sa roditeljima ili koje aktivnosti da sprovode sa učenicima.

Milja Krivokuća dodaje da su osnovne škole najspecifičnije jer pokrivaju veliki dijapazon uzrasta.

Takođe, u osnovnim školama su roditelji malo više uključeni i zainteresovani za rad nego u srednjim školama.

Programi zaštite od nasilja podrazumevaju preventivne aktivnosti, rekla je Krivokuća i dodala da svaka škola ima obavezu da godišnjim planom predvidi program zaštite.

To može biti uključivanje dece u različite radionice na kojima mogu da steknu socijalne veštine, kako da komuniciraju, prepoznaju emocije i rešavaju konflikte.

Takođe, Krivokuća navodi da je potrebno raditi i sa odraslima tako što bi se obezbedili stručnjaci koji bi držali predavanja i tribine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak