RHMZ ponavlja upozorenje: Obilne padavine do petka

RTS 13.05.2019 11:05
RHMZ ponavlja upozorenje: Obilne padavine do petka


Republički hidrometeorološki zavod ponovio je upozorenje da se od danas do petka očekuje velika količina padavina u našoj zemlji.Od danas pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obilne kiše. Štab za vanredne situacije već je u pripravnosti. Pomoćnik direktora RHMZ-a Slavomir Stevanović rekao je za RTS da se može očekivati porast nivoa Save ali da verovatno neće biti proglašena vanredna odbrana od poplava.

Slavomir Stevanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su analize iz prethodnih dana ukazivale na značajne padavine danas, ali da će se one ipak desiti u toku noći i da će potrajati do 15. ili 17. maja.

Navodi da je to s jedne strane dobro jer ima dovoljno vremena od prethodnih padavina da voda siđe u reke i da dođe do isušivanja slivova kako bi se povećao kapacitet za prijem novih padavina.

Međutim, kako je rekao Stevanović, najave ukazuju da bi situacija na Savi mogla da bude ozbiljnija i da se vrh talasa u Srbiji očekuje u četvrtak ili petak.

Navodi da Šabac ima deonicu koja je osetljiva na velike vode i da će u tom gradu verovatno biti proglašena redovna odbrana od poplava, ali da su male šanse da se proglasi vanredna odbrana.

Stevanović kaže da je nad regionom snažan ciklon koji malim pomeranjem može da izazove značajnije padavine na nekoj teritoriji gde se to nije očekivalo.

Najviše kiše u zapadnoj i centralnoj Srbiji 

Po prognozama, najviše padavine se očekuje u severozapadnoj Bosni i to će biti centar intenzivnih padavina.

Ističe da postoji mogućnost da neki krajevi istočne Srbije dobiju velike lokalne padavine, ali da bi one mogle da obuhvate neki potok ili rečicu.

Najveće padavine očekuju se u zapadnoj Srbiji, pa zatim u centralnoj Srbiji.

Međutim, Stevanović kaže da će one biti razvučene i da se intenzivna kiša očekuje sutra i u sredu.

Govoreći o mogućnosti poplava na bujičnim tokovima, Stevanović kaže da su one od maja do juna uvek moguće i da ne mogu da se predvide.

Kada je reč o stanju na Dunavu, Stevanović kaže da Dunav opada i da može da prihvati sve količine vode koje se očekuju.

Upozorenje RHMZ-a 

Republički hidrometeorološki zavod prethodno je ponovio upozorenje da se od danas do petka očekuje velika količina padavina u Srbiji.

Očekuje se da danas i sutra ukupna količina padavina u većini mesta bude od 20 do 40, a u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru.

Vodostaj reka je u umerenom i većem porastu. Nadležne službe dežuraju uz najviši stepen pripravnosti. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak