Tači: Priznanje Kosova je uslov Srbiji za evropski put

RTV 09.05.2019 12:24
Tači: Priznanje Kosova je uslov Srbiji za evropski put


Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je večeras u Tirani da srpski predsednik Aleksandar Vučić zna da je priznanje kosovske nezavisnosti uslov za priključenje Srbije članstvu u EU.Tači je to rekao u intervju za albanski Top Channel, upitan da komentariše izjavu predsednika Vučića da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

On misli da je takva izjava Vučića namenjena za unutrašnje potrebe.

"Vučić zna da je priznavanje Kosova uslov za evropsku budućnost Srbije. Kada bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, mislim da bi Srbija kao nagradu dobila skoru evropsku budućnost", rekao je Tači.

Upitan da li je pošteno reći da je ideja o korekciji granice Kosova i Srbije "pokopana" na samitu u Berlinu, Tači kaže da u Berlinu nije bilo "ni sahrane, ni rođenja bilo kakve ideje ili predstavljanja bilo kakve alternative".

Ponovio je da sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate, ali da ceni dobru volju kancelarke Angele Merkel i njeno obećanje da će na predstojećem samitu u Parizu početkom jula biti konkretnijih stvari.

A na pitanje da li ideja o korekciji granica uživa američku podršku ili je samo Džon Bolton podržava, Tači kaže da je posvećen ispravljanju istorijske nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju tri opštine centralne Srbije kosovskoj teritoriji, a reč je o Preševu, Bujanovcu I Medveđi.

To dodao je, podrazumeva da od Kosova u postojećim granicama ne bude uzet ni jedan centimentar.

"To je naše istorijsko pravo I ja ću I sutra na samitu insistirati na toj ideji, I ne samo sutra, već na svakom narednom samitu koji bude održan", kazao je Tači.

Na tome će, ističe, insistirati jer može se, kako kaže, desiti da za 10-20 godina u tzv. "Preševskoj dolini" više ne bude Albanaca.

O stavu SAD o kosovskom pitanju, Tači kaže da je on vrlo jasan: "Nema crvenih linija. Američka poruka je sadržana u dva pisma koja je predsednik Tramp poslao predsedniku Vučiću I meni".

Na ponovljene tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da su on, Rama, kancelarka Angela Merkel I francuski predsednik Emanuel Makron u Berlinu tražili ukidanje sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije, Tači kaže da na tom nedavnom skupu nije bilo govora o taksama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak