Drama u hrvatskim vodama: Trajekt sa 342 osobe 'zarobljen' na moru, 'kolaju razne teorije'

B92 09.05.2019 17:53
Drama u hrvatskim vodama: Trajekt sa 342 osobe 'zarobljen' na moru, 'kolaju razne teorije'


Trajekt Aurelija kiparske brodske kompanije, sa 250 putnika i 92 člana posade, doživeo je rano jutros pravu nezgodu - deset milja od Kornata u hrvatskim vodamaTrajektu je otkazao jedan od motora i od tada satima pluta.

Rano jutros trajekt, koji plovi na redovnoj liniji Ankona - Split, doživeo je noćnu moru svakog kapetana i putnika, pišu hrvatski mediji. 

Trajektu je otkazao jedan od motora i od tada satima pluta.

Rano jutros trajekt, koji plovi na redovnoj liniji Ankona - Split, doživeo je noćnu moru svakog kapetana i putnika, pišu hrvatski mediji. Reč je o motornom putničkom brodu koji prevozi 250 putnika i još 92 člana posade. Taj model broda ima dva pogonska stroja, jedan je sada otkazao, a s drugim se brod održava na površini i pluta.

Prema trajektu su odmah upućena dva remorkera.

Akciju spasavanja trajekta Aurelija preuzeo je Centar za traganje i spasavanje na moru u Rijeci.

Situacija, međutim, nije tako lako rešiva - zbog lošeg vremena, odnosno jakog juga, dva tegljača koji su se jutros uputili prema trajektu morali su biti vraćeni u šibensku luku.

Situacija oko trajekta "Aurelija", na kojem se nalazi 250 putnika i 92 člana posade, nije tragična, najvažnije je da nema povređenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru, izjavio je za "Jutarnji list" David Radas, šef Službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

On je potvrdio da je iz zadarske luke Gaženica prema "Aureliji" oko 11.30 isplovio "Poluks" riječke kompanije "Jadranski pomorski servis", tegljač najjače moguće klase.

Radas je rekao da trenutno na moru i dalje duva jak jugo, a da su talasi visoki oko pet metara.


Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata.

Prema poslednjim informacijama, povređenih nema.

Novinarka Slobodne Dalmacije stupila je u kontakt s putnicom Jelenom Burom, koja je kratko rekla:

"Počelo je snažno ljuljanje, oko 5 h smo se svi probudili. Niko nas ništa nije obavestio, onda kad smo videli da se ne pomera brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo rešiti. Informacije cure jako retko, nikakve novosti nemamo, ne znamo šta se događa. Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas ljulja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je jak. Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobijamo pa kolaju razne neproverene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo rešiti", rekla je Jelena Bura za Slobodnu Dalmaciju.

Trenutno se trajekt nalazi na razmeđi splitskog i šibenskog akvatorija, u smeru Splita, saopštilo je nadležno ministarstvo.

Inače, trajekt je dug 150 metara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak