Новосадска топлана: Технички неизводљиво укључење грејања

Дневник 08.05.2019 14:52
Новосадска топлана: Технички неизводљиво укључење грејања


ЈКП 'Новосадска топлана' отпочела је с инвестиционим радовима, ремонтом и ревитализацијом делова топлификационог система и није могуће да се изнова отпочне испорука топлотне енергије за грејањеОдмах по завршетку грејне сезоне, у складу са Одлуком, приступило се припремним радњама за радове на ремонту и ревитализацији техничког система, како би све у потпуности било спремно за октобар 2019. године, односно за почетак наредне грејне сезоне, саопштено је из ЈКП „Новосадска топлана“.

Наиме, отпочети су радови на топлотним изворима, тачније на котловским постројењима, док су радови на реконструкцији Топлане „Југ“ интензивирани, где је у плану и изградња когенерационог постројења. Такође, појачана је и динамика радова на санацији вреловодне мреже. У току су радови на 4 локације у граду на реконструкицији дотрајалих деоница, а за петак, 10. мај планиран је почетак радова на вреловоду у самом градском језгру.


Топлана отпочела грађевинску сезону 2019. године

Након што су се стекли услови дефинисани Одлуком о производњи, дистрибуцији и снабдевању топлотном енергијом из Топлификационог система Града Новог Сада (званично измерена температура спољашњег ваздуха у периоду од 19. до 21. априла у 21 час виша од +12оС),  22. априла 2019. године завршeна је грејна сезона 2018/2019.


С обзиром да је ЈКП „Новосадска топлана“ увелико отпочело с инвестиционим радовима, као и са радовима на ремонту и ревитализацији делова топлификационог система, технички је неизводљиво да се изнова отнпочне испорука топлотне енергије за грејање. Чак и када би била донета таква одлука, с испоруком би, због поменутих радова, могло да се крене најраније за 5 до 6 дана, што би свакако оставило последице и по стабилност и исправност система, а самим тим и по несметан и правовремен почетак грејне сезоне 2019/2020. године.

 Важно је напоменути да поновно покретање котлова и испорука топлотне енергије за грејање није питање ничије слободне воље или личне одлуке, већ питање поступања у складу са одговорним планирањем времена за обављање свих неопходних радњи како почетак наредне званичне грејне сезоне не би био доведен у питање, каже се у саопштењу ЈКП „Новосадска топлана“.

Вучевић: Због ремонта немогуће укључење грејања у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је данас да је дао налог да почну топле пробе у граду , али Новосадска топлана  почела је ремонт, искључен је цео систем и већ неколико главних магистралних водова је у фази реконструкције.

- Да је постојала техничка могућност грејање би моментално било укључено. Нико није очекивао да ће после Ђурђевдана бити овако хладно време. Топлана ће током данашњег дана послати детаљно саопштење зашто није у могућности да крене са грејањем града- рекао је Вучевић.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak