Dobitnik nagrade 'Aleksandar Tišma' – mađarski pisac Laslo Darvaši

RTS 08.05.2019 14:49
Dobitnik nagrade 'Aleksandar Tišma' – mađarski pisac Laslo Darvaši


Prvi dobitnik Međunarodne nagrade za književnost "Aleksandar Tišma" je Laslo Darvaši, književnik iz Mađarske, za knjigu priča Vintermorgen objavljenu na nemačkom jeziku.Žiri u sastavu Ilma Rakuza, Đerđ Konrad, Peter Handke, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar najviše ocene dao je Darvišiju uz obrazloženje da "magija Darvašijevog jezika ume da transcendira čak i ono najstrašnije. To njegovu knjigu čini jedinstvenim čitalačkim doživljajem".

"U 35 novela on se bavi narušenim porodičnim odnosima, socijalnom nemaštinom i zapostavljenošću, mržnjom prema strancima, kriminalitetom i nesrećama, ali i misterioznim dešavanjima koja svakodnevni život izbacuju iz takta. Darvašijevi likovi zahvaćeni su nekom vrstom nostalgične neutešnosti čija apsurdnost ponekad podseća na Kafku. Na virtuozan način autor izražava njihova osećanja i dela, stvarajući velikom sugestivnom moći košmarne svetove koji ujedno šokiraju i fasciniraju", navodi se u obrazloženju žirija. 

Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od 10.000 evra i biće uručena 24. juna u Novom Sadu.

Izdavačka kuća "Akademska knjiga", koja objavljuje Celokupna dela Aleksandra Tišme, objaviće nagrađenu knjigu na srpskom jeziku.

Nagrada "Aleksandar Tišma" dodeljuje se svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika - nemačkom, engleskom i francuskom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak