Ratni zločini - Elfeti Veseli za ubistvo srpskog dečaka samo 10 godina zatvora

Mondo 08.05.2019 14:29
Ratni zločini - Elfeti Veseli za ubistvo srpskog dečaka samo 10 godina zatvora


Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli, Albanka s Kosova, osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo 12-godišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.Sakib Halilović oslobođen je optužbi da je posmatrao ubistvo dečaka i propustio da, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Na osnovu iskaza velikog broja svedoka i veštaka medicinske struke Sudsko veće je zaključilo da je Veselijeva počinila krivično delo za koje je optužnica tereti.

Elfeti Veseli je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Tužilaštvo BiH teretilo je Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično delo, ali nije preduzeo neophodne mere da ona bude kažnjena.

Tokom rata u BiH, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina, pridružila se jedinicama Nasera Orića i prema nekim navodima postala verni "alahov ratnik", dobro obučen, te je učestvovala u diverzantskim akcijama muslimanskih snaga na području Podrinja.

Pojedini mediji prenosili su ranije da je i sam Orić prisustvovao klanju srpskog dečaka.

Nakon rata, otišla je u Švajcarsku kod brata Muhameda Veselija. 

Sestra Slobodana Stojanovića, Slađana Crkvenjaš, kao svedok na suđenju u Sudu BiH izjavila je ranije da su komšije muslimani u više navrata kazali njenom ocu da je "Albanka Elfeta Veseli, ćerka šumara Rahmana iz sela", ubila njenog brata.

Slađana je ispričala da je sa roditeljima i bratom u julu 1992. godine iz bezbednosnih razloga otišla iz Kamenice u Donju Kamenicu kod kuma Zorana Miloševića, dodajući da se par dana kasnije Slobodan vratio po psa Lesija, koji je ostao u njihovoj kući na muslimanskoj teritoriji.

"Pošto se nije vratio, tata je stupio u kontakt sa muslimanima, pregovarao je s njima megafonom s brda na brdo. Rekli su mu da je živ, da je u Tuzli i da ne brine. Posle par dana čuli smo da je ubijen. Svi su govorili da ga je iz osvete, zbog smrti oca, ubila Albanka iz Vlasenice Elfeta Veseli", rekla je tada Crkvenjaš.

Masakrirano telo dečaka nađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak