Soliteri nemaju čime da se brane od vatre

Novosti 08.05.2019 14:23
Soliteri nemaju čime da se brane od vatre


Zaštita od požara u većini prestoničkih višespratnica je veoma loša, a uz to su i žitelji prilično nesavesni. Tasteri za uzbunu nisu ispravni, instalacije se neredovno servisiraju, a fale i PP aparatiPROTIVPOŽARNI sistemi u prestoničkim soliterima u veoma su lošem stanju. Iako JP "Gradsko stambeno" održava hidrantske instalacije u zgradama prema zahtevu stanara, takvih molbi ima sve manje. Prema rečima profesionalaca koji se bave ovim poslom, poslednjih godina kontrola sistema za gašenje vatre poslednja je stavka na koju komšiluk obraća pažnju.

Slučaj požara u voždovačkom soliteru, koji je izbio na 17. spratu i zahvatio još nekoliko etaža, a u kome je jedna osoba izgubila život, dodatno je otvorio pitanje bezbednosti stanara u ovakvim situacijama. Kako su nam kazali u "Gradskom stambenom", ovo preduzeće nekada je ugrađivalo protivpožarne aparate sa sandučićima ili bez njih. Međutim, servisiranje nije bilo u njihovoj nadležnosti, jer za to nisu sertifikovani.

- Promenom zakonskih propisa, onaj ko ugrađuje, ima obavezu i da ih servisira - rekli su nam iz preduzeća. - Tu aktivnost smo privremeno zaustavili, dok se za to ne steknu zakonski uslovi.

Prema rečima Milorada Ristovskog, koji već tri decenije pruža usluge preventivne zaštite od požara, iskustvo je pokazalo da će se stanarima višespratnica uvek naći preči problem od održavanja PP sistema.

- Pola grada nema odgovarajuću protivpožarnu zaštitu. Tasteri za uzbunu nisu ispravni, instalacije su loše, a da ne spominjem da aparata za gašenje vatre uopšte i nema - kaže Ristovski.

Pravilo je da PP aparat postoji na svakom drugom spratu. Gde god su osigurači, neophodno je da stoje i vatrogasni aparati za gašenje požara ugljen-dioksidom. Osim toga, veoma je važno da na svakom spratu radi taster za uzbunjivanje, da bi najbliži komšija mogao da alarmira ostale da se evakuišu. U prestoničkim soliterima malo šta od navedenog zapravo funkcioniše.

- Zgrade najčešće nemaju požarni izlaz, te je zakonska obaveza da se ulazna vrata otvaraju iz hodnika prema spolja. U malobrojnim objektima koji imaju ugrađene požarne stepenice, one skoro nikada nisu upotrebljene i stanari nemaju svest da i njih treba održavati - zaključuje naš sagovornik.

GODIŠNjE ODRŽAVANjE

KAKO nam je objasnio Milorad Ristovski, sistem PP zaštite proverava se jednom godišnje. Cene variraju od firme do firme, ali generalno, nije reč o velikoj svoti novca. Aparati tipa S-6, koje je "Stambeno" najčešće ugrađivalo, kontrolišu se na šest meseci, a organizacija tog posla obaveza je upravnika stambenih zajednica.

Inače, upravo ovi aparati najpodložniji su krađama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak