Alibaba krunisan kao najvredniji kineski brend

RTV 08.05.2019 13:54
Alibaba krunisan kao najvredniji kineski brend


Rast vrednosti od 59 odsto na godišnjem nivou, na 141 milijardu dolara, pomogao je Alibabi, gigantu u elektronskoj trgovini, da zauzme prvo mesto na listi "BrandZ Top 100 najvrednijih kineskih brendova".To je prvi put da je ova kompanija proglašena najvrednijim nacionalnim brendom na godišnjoj rang listi "BrandZ"-a, najveće i najuticajnije platforme za vrednovanje brendova u svetu, koju su kreirale britanske multinacionalne kompanije za advertajzing, odnose s javnostima i konsalting, VPP grupa i Kantar, prenosi Raša tudej.

Prema danas objavljenoj rang listi, vrednost brenda Alibaba porasla za 136 odsto u poslednjih pet godina na lestvici "BrandZ Top 100, "nadmašivši ukupan rast Top 100 koji je u istom periodu iznosio 92 odsto".

Iza Alibabe, na poziciji broj dva nalazi se investicioni konglomerat Tencent, čiji je brend povećao vrednost na 138 milijardi dolara.

Kompanije Huavej, Baidu i JD se takođe nalaze među 10 najvrednijih kineskih brendova na rang listi.

"Volatilnost na kineskim berzama u protekloj godini bila je stres test stvarnog života za vredne brendove, koji su nastavili da pobeđuju tržište. Jednostavno rečeno, vredni brendovi donose vrhunske povrate deoničarima... ", rekao je Dejvid Rot, glavni izvršni direktor kompanije VPP Global Ritejl Biznis.

On je dodao da se "prag za ulazak u BrandZ Čajna Top 100 više nego udvostručio sa 311 miliona u 2018. na 681 milion dolara u 2019. godini".

"U kontekstu zaoštravanja konkurencije i poremećaja, osnaživanje brendova je ono što je potrebno da se ostane u igri", rekao je Rot.

U izveštaju se ukazuje na veliki potencijal za dalji rast kineskog brenda u inostranstvu "pošto Kina ide korak dalje sa industrijskim fokusom svoje inicijative Pojas i Put" ka uspostavljanju liderstva u oblastima kao što su veštačka inteligencija (AI), robotika, Internet stvari (IoT) i zelena energija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak