Dve godine vladavine Makrona – 'žuti prsluci' najveći izazov

RTS 08.05.2019 09:09
Dve godine vladavine Makrona – 'žuti prsluci' najveći izazov


Predsednik Francuske Emanuel Makron obeležava drugu godišnjicu dolaska na vlast. Kakvi su rezultati njegove dosadašnje politike i šta je glavni zadatak do kraja petogodišnjeg mandata?Očekivanja Francuske i sveta od mladog predsednika, bila su velika, posebno što je kao osoba iz finansijskog sektora i ministar ekonomije u vladi bivšeg predsednika Olanda, najavio reforme u zemlji. Ali i u okviru Evropske unije, zbog njene disfunkcionalnosti koja nije održiva.

Međutim, opozicija ga je kritikovala da je miljenik berze i ekonomske dogme slobodnog tržišta, onoga što građani Francuske teško prihvataju. Utonuo je u masovnu nepopularnost, mada i dalje pokušava da ostane na kursu.

"Žuti prsluci" već pola godine predstavljaju najveći izazov njegovoj politici, zahtevajući veće plate i značajno učešće u odlučivanju u javnom životu. 

U palati Matinjon početkom nedelje premijer Eduard Filip započeo je realizaciju reformskih mera.

Pokrenuta je takozvana opšta mobilizacija. Ovaj sastanak, koji je predsednik Makron predstavio kao jedan od odgovora na krizu "žutih prsluka" na svojoj konferenciji za štampu krajem aprila, trebalo bi da se bavi "konkretnim pitanjima konsenzusa, koja interesuju Francuze".

Premijer je razgovarao sa nadležnim ministrima, predstavnicima udruženja lokalnih zajednica, sindikata i poslodavaca, takođe udruženja za zaštitu životne sredine i porodice.

Razgovori bi trebalo da dovedu do konkretnih rešenja u oblasti zapošljavanja i tržišta rada, ekologije i digitalizacije.

U pogledu obuke, rešavaće se, na primer, pitanja stanovanja i transporta za pripravnike. Dok će se akcije u oblasti ekologije fokusirati na skladištenje otpada, ali i ishranu đaka u školskim kantinama. Pokrenuta u Parizu, ova mobilizacija će se spustiti na opštine i regione. 

Konsultacije bi trebalo da budu okončane do kraja juna, a u septembru se očekuje program rešenja – uoči polovine predsedničkog mandata. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak