Vučić: Pokušali smo da vratimo nešto od onog što je davno izgubljeno

RTV 08.05.2019 04:37
Vučić: Pokušali smo da vratimo nešto od onog što je davno izgubljeno


Pokušali smo da vratimo nešto od onoga što je odavno izgubljeno, a onda smo videli snagu velikih sila, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić po pitanju pokušaja kosovskog problema."Suština je sledeća: Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Nalazimo se u teškoj situaciji, i neka se niko ne pravi lud u ovoj zemlji. Svi znamo šta se dešava na Kosovu i sada svi traže krivca", rekao je u emisiji Upitnik i potvrdio da kada kaže da se traži "krivac" - da je taj "krivac" ustvari on.

Kosovo je, podsetio je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Srbija je, kaže, uspela da neke stvari vrati iz ćorsokaka i da proba da vrati nešto što je oduvek bilo izgubljeno.

U tim nastojanjima suočili smo se , kaže, sa snagom velikih sila, ali i protivnicima unutar zemlje, i sa činjenicom da se na različite načine razarala sama mogućnost da Srbija, ne Srbi, imaju nešto od toga.

On je rekao da je njegova kompromisna ideja odbačena, a na pitanje šta je tačno mislio pod razgraničenjem, rekao je - da se uspostavi pravedna i pravična granica između Srba i Albanaca.

Neću priznati Kosovo, srušite me, ali neću

Dok sam predsednik neću priznati nezavisnost Kosova, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić stranim partnerima.

"Možete samo da me ubijete, ali to se neće desiti. Evo, kažem svima i Englezima i Nemcima - neću. Srušite me, ali neću. Za petnaest godina može da bude neko drugi predsednik, ali Vučić neće priznati Kosovo", poručio je predsednik Vučić.

On je rekao da smo pokušali da vratimo nešto od onoga što je odavno izgubljeno, a onda smo videli snagu velikih sila, rekao je večeras Vučić po pitanju pokušaja kosovskog problema.

Kosovo je, podsetio je, proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Srbija je, kaže, uspela da neke stvari vrati iz ćorsokaka i da proba da vrati nešto što je oduvek bilo izgubljeno.

U tim nastojanjima suočili smo se , kaže, sa snagom velikih sila, ali i protivnicima unutar zemlje, i sa činjenicom da se na različite načine razarala sama mogućnost da Srbija, ne Srbi, imaju nešto od toga.

Videli smo potom snagu velikih sila. Jednog dana ću imati dovoljno vremena da napišem knjigu i pokažem novim generacijama kako funkcionišu pritisci spoljnih sila, kako ide angažovanje njihovih političkih i medijskih poslušnika na teritoriji Srbije, Evrope i svetu, i kako se razara svaka mogućnost da Srbija nešto ima na Kosovu i Metohiji", objasnio je on.

On je rekao da je njegova kompromisna ideja odbačena, a na pitanje šta je tačno mislio pod razgraničenjem, rekao je - da se uspostavi pravedna i pravična granica između Srba i Albanaca.

Vučić je rekao da se Beograd borio novom politikom i energijom, većom snagom naše zemlje u celini da proba da vrati ono što je odavno uveliko izgubljeno, ali je potom viđena snaga velikih sila.

Ne želi, istakao je, da obmanjuje naš narod tako što će loše da govori o Haradinaju i Tačiju i stiče popularnost time, a da zamagljuje istinu.

"Nalazimo se u užasno teškoj situaciji i ne treba niko da se pravi lud u ovoj zemlji i oko nas, jer svi odlično znaju šta se dešava, ali svima odgovara da izmisle novog krivca", primetio je.

Kaže da mu je dosta priča poput „mi smo protiv razgraničenja, ali želimo da dođe do pomirenja".

Kao da slušam neke naše opozicione lidere, bivše vlasti, kao da kada ste na izboru mis sveta, gde svi kažu da su za mir u svetu. Prazne priče slušam i gledam već mesecima, a kada ih pozovete da govore o rešenju za KiM, ponude nema. Jedini razgovor se svodi na to da sam izdajnik, da sam đubre koji će da potpiše kapitulaciju u Berlinu", istakao je Vučić.

Upitan kakvo je rešenje tačnu nudio, ko ga je odbio i kakve će posledice biti, on je ponovio da niko nije hteo da ga čuje. 

"Odbijeno je tako što niko nije hteo da čuje. Kako mislite da ponudim celom narodu ono što niko nije hteo da čuje? Odbijena je ideja o granicama između Srba i Albanaca. Čini mi se da se svi prave ljudi. Kakva izmena granica? Ja kažem da mi nemamo jasnu granicu, imamo jedno što piše u Ustavu, a na terenu je nešto sasvim drugačije. Smarao sam da je važno da se nađe kompromisno rešenje, ne zanoseći se praznim junačkim pričama", objasnio je.

"Zašto govorim na ovako oštar način?", zapitao je i odgovorio:

"Hoću da probudim ljude. Pokušao sam nešto ššto je teško, ali je najbolje za nas. Nisam uspeo, jer su svi rekli da ne valja rešenje, a nisu ga ni čuli. Bio sam izložen najbrutalnijoj kampanji, a niko nije ni čuo".

Na pitanje da li to znači da je Srbija izgubila Kosovo, Vučić je rekao da se šest godina bori kao lav i da ne da nikome da podigne glas za Srbiju, a da je ne dovede u situaciju da bude bombardovana.

Imam veliku,novu energiju,svu snagu uložiću u investitore 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija u Kini ima veliki oslonac i politički i ekonomski, iako zna, kako kaže, da će već sutra zbog toga biti kritikovan na sastanku za zemljama Kvinte.

"Ja sam sa sobom raskrstio i mogu otvoreno ovako, pošteno, u lice svakom da kažem i da ne taktiziram - i zapadnim partnerima i domaćoj javnosti", rekao je Vučić i dodao da "nikog ne folira, ne laže".

"Kod mene postoji jedna velika, nova energija kao kada smo izvlačili zemlju iz bankrotstva i rešio sam da svu snagu uložimo u investitore", rekao je Vučić za RTS.

Ističe da je u političkom smislu izuzetno zahvalan Kini i Rusiji.

"Iako znam da ću sutra na sastanku sa Kvintom da budem kritikovan. Mi u Kini imamo ogroman oslonac, ne samo politički, već i ekonomski", ističe Vučić.

To je, dodaje, moglo da se vidi i danas, posle sastanka sa predstavnicima kompanije Ksinđi koja dolazi u Niš.

"To je sedma fabrika koju dovodim samo u Niš i polažem kamen-temeljac. A što se tiče Kineza - prvo je 44 odsto uvećan proizvodnja 2017. u Železari, pa još kumulativno u 2018.  Danas je to najveća fabrika sa najvećim izvozom . Uspeli smo ni od čega, uz dugove, da napravimo giganta zahvaljujući kineskom predsedniku Siju", rekao je on

Hvala, prijatelji, dodao je Vučić, rekavši da se borio i molio za to.

Zahvalan je, kaže i radnicima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak