Rana faza američkih predsedničkih izbora - već počeo duel Bajdena i Trampa

N1info 07.05.2019 16:31
Rana faza američkih predsedničkih izbora - već počeo duel Bajdena i Trampa


Bivši potpredsednik Amerike Džo Bajden dospeo je na čelo trke za predsedničku nominaciju Demokratske partije, praktično čim je proglasio kandidaturu prošle nedelje. U ranoj fazi američkih predsedničkih izbora - već je počeo direktan okršaj Bajdena i predsednika SAD Donalda Trampa.Bivši potpredsednik Džo Bajden održao je svoj prvi predizborni miting u Pitsburgu, gde je naišao na topao doček. Nije ostavio nikakvu sumnju da će njegova glavna tema biti rad predsednika Trampa i podele koje je izazvao u društvu.

"Moramo da im stavimo na znanje ko smo. Mi, demokrate i mi, nezavisni birači sa istim stavom - moramo da izaberemo nadu umesto straha, jedinstvo umesto podela, a što je možda najvažnije - istinu umesto laži", rekao je Bajden.

Bajdenove pristalice su strpljivo čekale da uđu na njegov skup.

"Mislim da je Džo Bajden čovek sa iskustvom i da je dobar čovek iskrenog srca. To meni zaista najviše znači", kaže Bajdenova pristalica Marša Vilijams.

Predsednik Tramp takođe već vodi kampanju. Na skupu u Viskonsinu, izneo je uobičajene napade na Demokratsku partiju.

"Demokrate su, dakle, sada stranka visokih poreza, velikog kriminala, otvorenih granica, abortusa u kasnom stadijumu trudnoće, prevara i obmana. Republikanska partija je stranka za sve Amerikance. Zaista jeste. I - stranka zdravog razuma", rekao je Tramp.

Tramp je nedavno napao Bajdena na Tviteru i rado ističe Bajdenove godine, iako su obojica u svojim sedamdesetim.

"Ja sam mlad, energičan čovek. Pogledajte Džoa. Nisam tako siguran, ne znam", naveo je Tramp.

Bajden trenutno vodi među 22 demokratska kandidata, a na drugom mestu je Berni Sanders. Senator iz Vermonta je među onim demokratama koje tvrde da Amerika mora da se drastično menja.

"Naš posao nije samo da osvojimo Belu kuću. Posao je da transformišemo ekonomiju i vladu u ovoj zemlji", smatra Sanders.

Bajdenov status favorita za sada, izgleda, ne plaši mnogo njegove rivale, smatra analitičar Met Dalek.

"Polje je široko otvoreno. Što se tiče Bajdena, jednostavno je suviše rano da se mnogo učitava u rezultate anketa, osim da on ima ime koje je biračima poznato i da postoje simpatije prema njemu", smatra Met Dalek sa Univerziteta Džordž Vašington.

Demokrate mogu da biraju između veoma različitih kandidata, među kojima je nekoliko žena i pripadnika manjina. Međutim, iznad svega traže snažnog kandidata da izađe na crtu Trampu, podseća politikolog Bil Svini.

"Imamo najraznovrsniju grupu kandidata u istoriji ove zemlje I demokratski birači zaista imaju širok izbor. Ali, uz to, pitanje koje će postaviti, dok gledaju šta kandidati nude tokom primarnih izbora, jeste: da li je to osoba koja može da pobedi Donalda Trampa 2020?", rekao je Svini.

Za sada, mnogi demokratski birači, kada im se postavi to pitanje, vide Džoa Bajdena, a analitičari kažu da je to glavni razlog za njegovu dominaciju u anketama popularnosti kandidata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak