Ovo su četiri ozbiljna poziva u pomoć koja vam telo šalje: Da li ih prepoznajete?

Žena 07.05.2019 16:24
Ovo su četiri ozbiljna poziva u pomoć koja vam telo šalje: Da li ih prepoznajete?


Organizam nikad ne razvija zdravstveni problem odjednom, već pokazuje znakove i mesecima pre. Problem nastaje ako ih ne uočimo i ne reagujemo. Prvo što treba da uradimo je ono što je u našoj moći - da prilagodimo ishranu i životne navike, a ako je problem uporan obavezno treba da se posavetujemo sa doktoromRadmila Šehić, specijalista opšte medicine u Ambulanti za odrasle Gradskog zavoda za Hitnu medicinsku pomoć objašnjava koji simptomi mogu da ukazuju na probleme sa zdravljem.
 
1. Nesanica, nervoza i grčevi u nogama
 
- Kombinacija ova tri simptoma znak je da vam nedostaju minerali, najčešće kalijum ili magnezijum. Bolni grčevi, usled nedostatka kalijuma, se najčešće javljaju kod osoba koje koriste lekove na bazi dijuretika za obatranje krvnog pritiska, ali se mogu javiti i kod zdravih osoba usled dehidratacije. Osobe kojima nedostaje magnezijum često su razdražljive i nervozne - objašnjava dr Šehić.
 
Kako biste nadoknadili gubitak, pojačajte dnevni unos namirnica koje obiluju ovim mineralima, poput banana, paradajza, spanaća i pomorandže, a ako ni to nije dovoljno uzmite dodatak ovih minerala. 
 
2. Suva koža, krti nokti i kosa
 
- Ovi znaci, naročito ako traju nedeljama i nemaju uzrok u spoljnim faktorima poput promene kozmetičkih sredstava, mogu ukazivati na pad funkcija štitne žlezde. Uzrok za smanjen nivo hormona štitne žlezde može biti stres, ali i vremenski uslovi. U svakom slučaju, ako primetite ove znake obavezno proverite vašu štitnu žlezdu - savetuje doktorka.
 
3. Stalna želja za slatkim
 
- Svako povremeno žudi za malo čokolade, ali ako je želja za slatkim svakodnevna česti uzročnici su iscrpljenost, stres, pa i depresija. Kada vam telo traži glukozu slobodnu mu je dajte, ali u manjim količinama i birajte zdravije oblike kao što su tamna čokolada, med i slično. Preterana konzumacija slatkiša nadražuje pankreas koji tada luči veću količinu glukoze i dovodi do stanja hipoglikemije - objašnjava dr Šehić.
 
4. Krvarenje desni
 
- Iznenadno ili stalno krvarenje desni dok perete zube ukazuje na paradontopatiju, ali i na lokalnu infekciju, pa i neko krvno oboljenje koje uslovljava krvarenje. Zbog toga se obavezno javite lekaru kako bi se utvrdio tačan razlog krvarenja - ističe dr Šehić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak