Deset načina da sebi olakšate dijetu

Mondo 07.05.2019 15:49
Deset načina da sebi olakšate dijetu


Primenite ovih deset navika i vaš put ka željenoj težini će biti lakši!Nije lako držati dijetu, bilo da ste se na to odlučili zbog zdravlja, ili želje da liniju dovedete do savršenstva. Ovi saveti će učiniti da vam držanje dijete bude lakše, i što je još važnije, delotvornije!

1. Održavajte rutinu

Uvedite uobičajeno vreme za svaki obrok, i pridržavajte ga se. Ljudi koji uspevaju dugoročno da ostvare idealnu težinu imaju uređeniji sistem unošenja obroka. Ne preskačite, i ne varajte uz grickalice!

2. Birajte zdrave masti

Unosite masti iz orašastih plodova, masnijih riba ili avokada, ne iz pržene hrane.

3. Hodajte!

Ako niste raspoloženi za ozbiljan boravak u teretani, čak i hodanje će vam ubrzati rad srca i pomoći da kilogrami spadnu. Šetajte kada god možete, stručnjaci savetuju 10.000 koraka dnevno, ali to nije svima ni moguće, niti prijatno – pronađite svoj ritam i pridržavajte ga se.

4. Zdravo grickajte

Pripremite sebi nešto što ćete prezalogajiti, i neka to bude voće ili orašasti plod, a ne kesica čipsa ili slično. Pripremajte se unapred na izazove u kojima biste možda malo varali, i sami obezbedite zdravije alternative.


5. Čitajte etikete

Na svim kupovnim proizvodima, pažljivo čitajte koliko sadrže masti, šećera i soli, i probajte da potražite proizvode koji više odgovaraju vašem režimu ishrane.

6. Pravilo "čaša vode, pet minuta"

Kontrola porcija je nešto o čemu se priča već decenijama, ali kada ste već seli za sto, postoji još jedna stvar koju bi trebalo da pokušate. Kada mislite da ste siti, ali biste voleli repete, popijte punu čašu vode i sačekajte punih pet minuta. Nakon toga, znaćete da li ste zaista gladni, ili su vam "oči veće od stomaka".

7. Ustanite!

Ako vas životni stil vezuje za dugo sedenje, znajte da morate da pravite pauze kako biste napredovali u svom stremljenju ka idealnoj težini. Ako sedite za kompjuterom, pravite pauze na svakih pola sata, ustanite, prošetajte po prostoriji… Ne morate svaku pauzu iskoristiti za neku veću aktivnost, organizmu će biti dovoljno blagotvorno i to što samo ne sedi.

8. Pijte vodu

Blagotvorna je, korisna kada se mršavi, važno je da ste hidrirani zbog kože, energije… Ne moramo da nastavljamo, samo vi pijte vodu!

9. Uživajte u hrani

Da, uživajte! Nemojte jesti u žurbi, već odvojite vremena koliko vam je potrebno, otklonite eventualne faktore koji bi vam smetali, ostavite mobilni telefon, i prijatno! Žvaćite polako, i znajte da organizam brže dostiže osećaj sitosti kada nije dekoncentrisan spoljašnjim faktorima.

10. Povrće, povrće, povrće!

Nutricionisti savetuju pet porcija povrća dnevno, jer ima visoku hranljivu, a nisku energetsku vrednost. Iako se ranije govorilo samo o svežem, sada je "dozvoljeno" da neke od ovih porcija budu zasnovane i na zamrznutom, ili povrću iz konzerve.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak