Banka Engleske: Ponovo povećan rizik od Bregzita bez dogovora

Beta 07.05.2019 12:51
Banka Engleske: Ponovo povećan rizik od Bregzita bez dogovora


Guverner centralne banke Velike Britanije Mark Karni upozorio je danas da je rizik od istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) bez dogovora ponovo dostigao "alarmantni nivo".Karni je u intervjuu za britansku televiziju Skaj njuz (Sky News) rekao da bi Bregzit bez dogovora mogao da se dogodi "slučajno ili iznenada" i pored toga što obe strane, Velika Britanija i EU žele da izbegnu takav scenario.

"Britanski parlament je protiv Bregzita bez sporazuma. Vlada je, kako je navela premijerka (Tereza Mej), takodje protiv Bregzita bez dogovora, a i EU je protiv odlaska bez dogovora", rekao je Karni i dodao da je "medjutim, takva opcija i dalje moguća" ako se ne pronadje rešenje do 12. aprila.

Komentarišući mogućnost da bi Velika Britanija mogla da se snadje u slučaju odlaska bez dogovora, kako to tvrde zagovornici takvog Bregzita, Karni je rekao da je to "fikcija" i "apsolutna besmislica".

"Postoji mnogo stvari o kojima bi trebalo da se zabrinemo u slučaju Bregzita bez dogovora...", rekao je Karni i dodao da bi proizvodnja mogla da bude pogodjena, kao i bruto domaći proizvod (BDP), investicije i izvoz.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak