Erdogan ne odustaje, traži nove izbore u Istanbulu

RTS 06.05.2019 12:27
Erdogan ne odustaje, traži nove izbore u Istanbulu


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da se zalaže za ponavljanje izbora za gradonačelnika u Istanbulu koji su rezultirali pobedom kandidata glavne opozicione Republikanske narodne stranke.Obraćajući se turskim poslovnim ljudima u Istanbulu, Erdogan je rekao da su izbori bili narušeni nepravilnostima i pozvao je Visoki izborni odbor da donese odluku kojom će se eliminisati kontroverze i očistiti ime odbora, prenosi Rojters.

"Ovde postoji kontroverza, to je jasno. Postoje i nepravilnosti, to je takođe jasno. Okrenimo se ljudima i videćemo šta kažu i bez obzira na ishod, mi ćemo ga prihvatiti", rekao je Erdogan u Istanbulu.

Erdoganova vladajuća AK partija, koja je izgubila vlast u glavnom gradu Ankari na izborima za gradonačelnika 31. marta, podnela je žalbu Visokom izbornom odboru Turske da poništi izbore u Istanbulu zbog neregularnosti i ponovi ih.

Pobeda na izborima znači mnogo, jer onaj ko kontroliše Istanbul, u velikoj meri kontroliše i politička gibanja u samoj Turskoj. Izgubivši Istanbul, AKP je izgubio i ozbiljne izvore prihoda.

Erdogan se nakon izbornog poraza sastao sa novim gradonačelnikom Istanbula Ekremom Imamogluom sa kojim se dogovorio da će zajedničkim snagama krenuti u potragu za rešenjem nagomilanih problema koji muče sve građane Istanbula.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak