Tramp najavio povećanje tarifa na robu iz Kine

RTS 06.05.2019 12:21
Tramp najavio povećanje tarifa na robu iz Kine


Američki predsednik Donald Tramp najavio je putem Tvitera da će uvećati tarife SAD na 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode i da će te mere biti višestruko strože, čime je povećao pritisak na Kinu kako bi došlo do trgovinskog dogovora, prenosi Rojters.U najavi američkog predsednika došlo je do promene tona, budući da je istakao dobar napredak u pregovorima i pohvalio odnos koji ima sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Bilo koji znak eskalacije u višemesečnom trgovinskom ratu će, gotovo sigurno, poljuljati finansijska tržišta, koja su osetljivo reagovala na razvoj pregovora između dve najveće svetske ekonomije, navodi Rojters

Trampova najava dolazi pred još jednu rundu pregovora između zvaničnika SAD i Kine, zakazanu za narednu sedmicu.

Zvaničnici iz Bele kuće nisu znali da li će tvit američkog predsednika uticati na te pregovore.

Kineska delegacija može da odluči da na pregovore i ne dođe, zbog nečega što se može tumačiti kao eskalacija koja je stigla od predsednika SAD.

Trampov potez suprotan je njegovoj odluci iz februara da ne podigne tarife sa 10 na 25 odsto na robu vrednu 200 milijardi dolara, zahvaljujući napretku u pregovorima.

Mera o povećanju tarifa stupa na snagu u petak, naveo je Tramp.

Dodatne tarife neće pogoditi potrošače u Americi 

Američki predsednik je rekao i da će "uskoro" uvesti dodatne tarife od 25 odsto na robu iz Kine vrednu 325 milijardi dolara i naveo da te mere neće dovesti do povećanja cena za američke potrošače.

"Tarife plaćene u SAD imaju malo uticaja na cenu proizvoda, njih uglavnom snosi Kina. Trgovinski dogovor sa Kinom se nastavlja, ali previše sporo, s obzirom na to da oni pokušavaju da pregovaraju ispočetka. Ne!", izjavio je Tramp.

Sjedinjeniim Američkim Državama tarife ne kineske proizvode plaćaju kompanije koje uvoze te proizvode, a većina njih ima sedište u Americi.

Rojters navodi da najava američkog predsednika baca sumnju na očekivanja da su Kina i SAD blizu okončanja trgovinskog rata koji je usporio globalni rast i poremetio tržišta.

Kineski vicepremijer Liu He trebalo je da otputuje u Vašington na pregovore, pošto je u prethodnoj rundi razgovora prošle nedelje u Pekingu ministar finansija SAD Stiven Mnučin pregovore ocenio kao "produktivne".

Prošle sedmice, izvori iz industrije naveli su kako veruju da su pregovori u završnoj fazi.

Mnučin je prethodno izjavio da se nada da će pregovarački tim SAD uskoro moći da predstavi dogovor Trampu, ili ga obavesti da sporazum ne može biti postignut.

Američka administracija je insistirala na mehanizmu kojim bi se osiguralo da Kina ispuni obećanja o kupovini više američkih proizvoda. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak