Grčki vikend na Trgu Nikole Pašića

Politika 05.05.2019 12:16
Grčki vikend na Trgu Nikole Pašića


Tradicionalna hrana, kulturno-istorijska mesta, letovališta, muzika, običaji i niz drugih zanimljivosti o prijateljskoj nam zemlji predstavljeni su na manifestaciji „Grčki vikend u Beogradu” na Trgu Nikole Pašića.Raznovrstan program sajamsko-festivalskog karaktera trajaće i danas. Cilj je da bogata grčka kultura, muzika i gastronomska ponuda budu spona povezivanja i jačanja već razvijenih odnosa između Srbije i Grčke.

Ovim povodom đaci osmoletke „Ujedinjene nacije” sa Ceraka priredili su izložbu likovnih radova sa nastavnicom Slavicom Todorić, a u organizaciji

Udruženja internacionalnog prijateljstva. Svoje stvaralaštvo naslovili su „Put pismenosti – Vizantija” i posvetili ga Ćirilu i Metodiju i kulturi i umetnosti Vizantije, i njenom velikom uticaju na razvoj kulture slovenskih naroda.

U muzičkom delu programa nastupili su prof. dr Miloš Nikolić, vizantijski pojac, klarinetista, kavalista i gajdaš, kao i violinista Dušan Katić, đak sedmog razreda. Oni su izveli „Vizantijske crkvene himne”. Šestakinja Gordana Gavrić pevala je „Hristos Anesti” i „Aksion Estin”. Sastave o Ćirilu i Metodiju, kao i o kulturi i umetnosti Vizantije govorili su Tijana Mićunović iz sedmog i Katarina Zdravković i Marko Katić iz petog razreda. Fotografije za led ekran uradio je Marko Žutić. Nastupio je i hor „Helenofonija” pri Helenskoj fondaciji za kulturu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak