Poljska prestala da uvozi rusku naftu zbog lošeg kvaliteta

RTV 05.05.2019 11:53
Poljska prestala da uvozi rusku naftu zbog lošeg kvaliteta


Tranzit ruske sirove nafte prema Poljskoj i dalje ka ostatku Evrope preko jednog kraka naftovoda koji prolazi kroz Belorusiju je obustavljen, nakon što je Varšava odbila da tu naftu u svojim rafinerijama preradi, navodeći kao razlog njen loš kvalitet.Tranzit ruske sirove nafte prema Poljskoj i dalje ka ostatku Evrope preko jednog kraka naftovoda koji prolazi kroz Belorusiju je obustavljen, nakon što je Varšava odbila da tu naftu u svojim rafinerijama preradi, navodeći kao razlog njen loš kvalitet.

Poljska je u sredu prestala da prihvata rusku naftu koja ulazi u zemlju preko Belorusije, potvrdio je glavni inženjer beloruskog operatora naftovoda "Gomeltransnjeft" Andrej Verigo, a prenosi Raša tudej.

Poljski operator naftovoda PERN obavestio je belorusku stranu da više ne može da prerađuje naftu zbog pada kvaliteta, rekao je Verigo, zbog čega, kako dodaje, nije jasno kada će isporuke ka Evropi biti nastavljene.

Britanska agencija Rojters javlja i da je Nemačka suspendovala uvoz ruske nafte preko naftovoda "Družba", navodeći takođe kao razlog "loš kvalitet".

Tranzit ruske nafte prema Ukrajini, koja prolazi kroz južni deo naftovoda, nije bio pogođen ovim problemom i tom trasom se dnevno isporuči oko 40 hiljada tona.

Južni ogranak isporučuje rusku naftu Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Prekid u snabdevanju naftom je usledio nakon što su se beloruski i poljski operatori naftovoda žalili na kvalitet dolazne sirove nafte u proteklih nekoliko dana.

Belorusija je u utorak privremeno zaustavila izvoz benzena i dizela u Poljsku, Ukrajinu i u baltičke zemlje, navodeći kao razlog rizike po opremu zbog nafte lošeg kvaliteta.

Beloruski državni koncern za naftu optužio je zvaničnu Moskvu da kasni sa ispunjenjem svog obećanja da će rešiti ovo pitanje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak