Brat velikog brata i kum kumovog kuma

NIN, Milan Ćulibrk 03.05.2019 11:04
Brat velikog brata i kum kumovog kuma


Logično, posle naprednjaka NIN su napali i mediji pod njihovom kontrolomNa vrlo jednostavna pitanja u kojoj meri Andrej Vučić kadrira u SNS-u i državi i u kakvim je odnosima sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem, prvostepeno osuđenim na dve godine zatvora, od predsednika države lično čuli smo da je tekst Veliki brat u prošlom NIN-u „namestio“, odnosno „do¬govorio Đilasov kum kod svog kuma“. Kako nisam uspeo da proniknem ko je „kum kumovog kuma“, molim Aleksandra Vučića da mi javi ko zapravo uređuje NIN. Nadam se da će kao bivši ministar informisanja razumeti ovu molbu. Tim pre što i njega mnogi optužuju da uređuje skoro sve medije. A ja znam bar jedan koji ne uređuju ni on, ni „kum kumovog kuma“.

Pre Vučićevog uskršnjeg gostovanja na Pinku, članovi SNS-a su se utrkivali ko će brže, jače, bolje da osudi NIN što se uopšte usudio da piše o Andreju. Prvi se, dan pre nego što se prošli NIN pojavio na kisocima, iz Pekinga oglasio Aleksandar. „Kada su doveli narko dilera da svedoči, mislim da i to sve govori. Samo neka rade svoj posao, neka napadaju“, poručio je Vučić.

Posle ovog zagrevanja, usledila je rafalna paljba. Ministar odbrane Aleksandar Vulin nanišanio je gotovo sve koji su mu pali na pamet: „Kada se vređaju i kada se laže o porodici predsednika Vučića, ćute etički odbori, udruženja novinara, zaštitnici građana, poverenice za ravnopravnost, tužilaštva“... „NIN je doveo narko dilera da laže o Vučiću. Ko je sledeći? Pedofil, ubica? Svi su dobrodošli samo ako dovoljno mrze Vučića, njegovu majku, oca, brata, decu“, grmeo je Vulin. Istine radi, nešto je pobrkao, pardon promašio. NIN nije pominjao nikog iz Vučićeve porodice, osim brata, za koga i unutar SNS-a tvrde da mnogo utiče na kadrovsku politiku i funkcionisanje stranke. I zato je sasvim legitimna tema. Ne meta, nego tema.

To je potvrdio, doduše nesvesno, kritikujući NIN, i Damir Zobenica: „Drugi razlog zbog kojih se napada porodica Vučića jeste taj što Andrej učestvuje u organizaciji stranke, gde svojim znanjem i iskustvom daje nemerljiv doprinos... Andrej je član Izvršnog odbora stranke (po automatizmu i član Glavnog odbora) i samim tim ima zadatak da obilazi teren i radi sa našim ljudima.“ Tako je potpredsednik IO i član Predsedništva SNS-a rekao skoro isto što i Damir Belić, bivši predsednik Opštine Alibunar i bivši član SNS-a, za prošli broj NIN-a.

Eee, možda zato nije ni reagovao niko od onih koje je Vulin prozvao. Ministru odbrane lika i dela vrhovnog komandanta to sigurno nije palo ni na kraj pameti. Time je pokazao da ne razlikuje napad od kritike. Srećom, iako je ministar vojni, neće on procenjivati da li je Srbiju neko napao ili je samo kritikuje i traži odgovore na neka pitanja.

Vulin je u ovom slučaju samo personifikacija, jer su slično njemu reagovali Milenko Jovanov, Goran Vesić, Miloš Vučević, Irena Vujović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Predrag (aerodrum) Terzić, odbori SNS iz Novog Sada, Vračara, Bačke Palanke, KiM... I gotovo (kao) po komandi osudili to što iza „fabrikovanih laži“ u stvari stoji tajkunsko fašistički kartel Dragan Đilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić...

Sasvim očekivano, oglasio se i Nebojša Krstić. On je „otkrio“ da je NIN-ov insajder „tri puta hapšeni narko diler“, uz sarkastičnu poruku „čestitam na istraživačkom novinarstvu“! Hm, nešto sumnjam da će Krle 22 smeti da upita braću Vučić zašto su „tri puta hapšenog narko dilera“ primili u SNS i to u januaru 2009? I zašto su ga skoro deceniju držali u stranci i na mestu predsednika Opštine Alibunar, sve do leta 2018? Pa nije ga NIN tamo instalirao, već vrh SNS-a. Ne verujem da je Krle 22 toliko površan i da pre „čestitke“ nije proverio da je Belić hapšen i pre nastanka SNS-a! Prvi put još 1996.

Zato i sva nepočinstva Belića, o kojima provladini tabloidi od prošle naslovne strane NIN-a svakodnevno pišu, više govore o tome kako se vodi kadrovska politika SNS-a. Mi smo našim čitaocima predočili da je Belić bio jedan od junaka naše priče o lokalnim šerifima, da je hapšen i da se sumnjiči za krivična dela dok je bio predsednik Opštine. Od analitičara Krstićevog kalibra očekujem da upravo zbog toga shvati i suštinu jednog od pitanja u „spornom tekstu“ šta Andrej radi u društvu sa Zvonkom Veselinovićem?

Logično, posle naprednjaka NIN su napali i mediji pod njihovom kontrolom. Samo što niko nije hteo da se imenom i prezimenom potpiše ispod bilo kog od tih napada. Valjda i to nešto govori. I o njima. I o nama. I „kumovima kumovih kumova“.

IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak